想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
點解當初會結婚
通常用咩武器打而唔會被告傷人?
單方面既話分居兩年之後要再向法庭申請離婚,細節就唔識要問律師
佢咪答左你
「後生個陣佢會忍,我會氹」
而家變左唔會咪頂唔順
成日覺得呢啲case當初就唔應該結婚
真,弱智咗一次,仲黎第二次?
結婚前層樓我自己買自己名, 供30年, 如果2年後離婚,要分1半?
我諗住住過世唔想賣, 點攪? 有冇人有經驗?
一陽指啊六脈神劍果啲,驗唔到
如果唔係銀行,係個證券戶口,要唔要Show出離
佢每次唔幫我含就想離婚
佢每次幫我含我就原諒佢
無錯。
幾靚幾索過40/生兩件都會變師奶。
只有性格先係跟一世。(當然唔好醜得太離譜)
絕對鳩up。有小朋友之後夫妻感情一定係差咗,但婚姻會容易維繫住
唔係所有情侶都愛到好似楊過小龍女咁先結婚
雖然我覺得楊過同小龍女都會離婚

我當初係好愛佢,而家係想愛佢
10年20年….人人變淡嘅程度都唔同
你身邊有乜嘢陪伴你20年,你仍然係咁鍾意?
可能只有你媽媽
你地仲有扑野,算好喇
通常都係賣樓分錢
只可以話見完明白到有D問題係無得解決。
例如性格, 背景, 成長經歷唔同, 引致習慣, 價值觀唔同, 無得拆架, 所以咪離婚。
有細路又未大晒 又離唔開香港嘅話
咪搞咁多啦 到時個𡃁仔怨鳩你 你就啞撚咗
為個細路好 扮幸福都要架喇 最多咪各有各玩
我唔係話你唔愛佢, 或者無曾經愛過佢
而係你而家只係好輕描淡寫咁寫咗幾句已經令我Feel到你地本身都完全唔夾

有愛嗰時咪可以忍下對方
但係一路忍啲愛就一路減
到無愛時就唔撚想忍

咁當初明知唔夾, 而雙方又無辦法/無意欲去配合
其實咪唔應該結婚

我見好多人都係一齊咗幾年, 年紀又差唔多, 不如結婚啦
但其實雙方之間有好多問題未解決或者無得解決 (唔係對與錯嘅事)
呢啲人結婚之後好多都係會唔開心好似你咁
簽左紙

每晚去叫雞 仲爽
法庭會強制賣樓咁分?
咁開post問托咩
結婚之前真係唔知架。
拍拖都係行街睇戲, 如果咁都有交哎就唔好結婚啦。
結婚之後要一齊生活, 要面對屋企人, 有家庭問題要決定, 尤其係關於細路嘅決定, 好多嘢真係拍拖嗰陣唔知架。
好多男人都發現女朋友同老婆係唔同兩個人。(當然好多女人都覺得老公都係咁)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞