想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
千祈唔好生小朋友去填補婚姻既裂縫
小朋友係最無辜

如果真係想維繫
就真係要有一方做多啲主動啲
幾難幾唔想都好
快啲心機拍下拖
真係唔得
轉下心態
落街食飯都可以拍拖咁食

試過都唔得
就快啲離婚
傾下點分身家同小朋友
或者搵定律師問吓
點樣先可以保障到自己
唔好比佢拎晒你所有野
有兩個細路點離婚,建唔建議
非黑即白既極致
我人生最後悔既事係結婚
我人生做過最好既事係離婚

太後生一齊太多年 唔知自己想搵點既人就順理成章結婚 其實係錯

人生仲有咁多年 想過啲點既生活 自己諗
清,你咩都未做嘅時候佢已經閪緊你面?

定係例如你約佢食個飯都呢樣唔好果樣唔好咁?
本來開心就會開心。
如果想用生小朋友嚟箍煲嘅都無見過成功。 只有害咗小朋友。
你睇返23 樓先
唔敢答你
係呀, 我都成日話唔好話邊個錯。 只係大家唔夾。
同埋習慣/性格係無得改。 佢生活咗20年嘅習慣/性格, 點會改到。 勉強改一兩個月, 佢又辛苦, 遲D又翻翻嚟。
起底都知假膠
年輕妹豬靚囡要唔要你先
離婚啦,你都諗得幾清楚吓,小朋友同其他財產分配搞清楚晒就得
識左幾耐、結左婚幾耐先
咁點解當初會結婚?
你究竟有冇愛過你老婆?
係咪膠Post嚟架
離婚要秤身家。我當年要交2年銀行結單出嚟, 過8000蚊嘅支出逐條問。
唔排除佢覺得你特登轉走錢會問更長時間。
打完畀人拉上法庭然之後仲要離婚
輸得更加徹底喎
以前好多都係咁, 老一輩成日話忍忍吓就幾十年。
樓主呢D通常都唔係乜嘢大單嘢, 例如叫雞被捉嗰D, 通常就係無咗愛, 生活習慣唔夾, 慢慢就冷咗, 但係又未去到一定要來、分開嗰隻。
我覺得正正亦係因為共處時間太少,所以先變淡
好多過來人話去拍下拖,熱情就會返嚟
但面對住佢個種口面,邊會有動力去聊佢拍拖
‐------------------------------------------------------------------

好sure你唔係吹水,我都有呢個現像,
有無同佢講過? 雖然講幾次佢都未必會聽。

你地有無仔女? 佢肯唔肯簽字離婚?
兩年分房瞓,唔仆野,唔一齊食飯,應該可以申請單方面離婚。
如果佢肯簽就1年。
膠你老母咩
人揀你 你揀人 諗下自己咩質素再諗有無揀錯啦,可能你老婆已經係你可選擇list嘅最高分
你冇啫
總有人有
就算最後都要分
有婚姻輔導條刺會冇咁深
咁好過問題都唔知,死因不明呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞