想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

812 回覆
62 Like 88 Dislike
最近都想離婚,同佢一齊左十幾年,最近先結婚
一齊住後,感情好淡,佢有佢自己玩手機,我有我自己睇電視,大家只會一齊吃飯,無咩野做,愛都無做成年幾
聽人講娶妻求賢淑,我就娶左呢個老婆

5年前,識左個女仔,同佢偷偷一齊左3年,各種興趣愛好都好夾,但佢性格火爆,蠢蠢地,結婚前一年多先分手。

宜家我發覺同宜家呢個老婆一起生活,人生好無趣,好唔想就此完結人生
你未玩夠
婚姻到底係搵一個可靠既人一起,定係搵一個可以享受快樂既人?最少我宜家係好sad,一直好掛住我前女友,覺得自己係因為同宜家老婆拍左十幾年拖,要比個交代佢
又輸多幾十個 屌你老母
贍養費要比一世?
點解個陣要淚定結婚
咁你老婆鍾唔鍾意你? 定得你單方面冷淡
你唔應該同十幾年呢個結婚
你想表達咩?你呢段嘢我睇唔到你老婆賢唔賢淑或者個性有咩問題
我淨係睇到你出軌、未玩夠就結婚、明知關係淡都揀結婚又要怨
長期(超過12年)婚姻先會分你一半身家。
唔夠12年, 會按比例分。
如果唔夠一年, 你求其俾1/10都應該settle 到(我估)。
可以月供, 可以一炮過。
但係收嗰個驚你俾俾吓唔俾, 俾嗰個驚你年年要加價。
所以俾同收通常都傾向一炮過。
假如層樓結婚前買,我屋企人比首期,落我名我自己一個一直供,係咪可以唔駛分
唔好害下一代
你所有野俾曬仔女
就可以離婚
詳細問律師穩陣D啦, 我都唔係好識。
唔明點解離婚係變咗住嘅地方都冇?
一人一半支出咁最多賣樓對半
Lm
梗係唔係啦,如果係咁計嘅話窮女人嫁有錢佬係咪一個仙都冇得分?全部嘢都係有錢佬買嘅,個女人都冇份供又冇落名

(簽咗婚前協議另計)
冇小朋友呢?
計家庭貢獻?
香港法例在呢啲位真係好唔透明同好唔公平
唔知點計
有小朋友嘅話間屋要俾小朋友住
有監護權(通常係女方)都會一齊住
香港好似唔承認婚前協議
層樓係屋企人咁點計
婚前一方所擁有的財產在離婚後也可能成為分配的對象。例如,如果一方在結婚前就已擁有一處房產,由於法律通常假設夫妻在婚姻期間共同負擔家庭支出並累積資產,因此該房產通常會被視為夫妻共同的資產。

在當前社會,不少年輕夫妻在購房時需要父母的經濟支援,即父母支付房屋首付或甚至房款。若離婚後父母想要追討這部分資金,則需提供借據證明該筆款項不是作為贈與。

唔好以為女方冇返工,冇份供款,就冇貢獻。佢同樣可以話佢對家庭有付,家庭主婦都係付出,阿Sa話齋:
我有俾你屌
可惜d錢掛
有細路嘅話婚姻居所多數判別阿媽同細路。
無就可能大家對分。
咁就好玩囉。
同我情況一樣。 佢應該係攞唔到, 但係咁並不妨礙佢律師嘗試幫佢攞, 咁你哋就要準備文件打官司, 來來回回拉扯得一年半載, 律師收夠錢啦, 咪和解囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞