想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
可以好簡單
仲有你咁先大獲 先係真正可以離婚
有小朋友? 因為小朋友?
無既 就….

結左6年 都有諗過 但好快知都係中意佢
引誘 就一定
老婆亦有人會溝先正常
無既佢好極有普啦
問題佢點應對 你都係
其實都講到好白,所有野都係冇motivation ,唔想唔做唔繼續
好自然結果就係分開,分開可以解決問題,大家開心d,咁咪皆大歡喜囉
但,咁皆大歡喜,你要糾結d咩?
耐左 大家對大家既耐性會無左
好似你對屋企人咁
你無咩耐性同你老媽解釋咁多野 正常架
不過傾完都係咁既話 大家都無心就 分好過啦
提出申請當日之前3年內作出的財產處置,除非有相反證明,否則須推定另一方在懷有上述意圖(轉移資產)的情況下將有關財產予以處置。

無時限
三年內就推定係轉移資產
三年係向法庭入紙申請分身家計
咁好撚嚴重喎
原來無扑添
傾掂數咪唔洗囉
都識人係類似case
氹住條女話會分錢俾佢
過住少少錢俾佢先
然後話等賣樓再分尾數
所有水電媒門口密碼改哂

之後就唔鳩理佢

(利申:我聽完都覺得仆街)
我都想遇到個夾嘅人,但就算當初幾夾都好,敵不過時間
可能我冇緣遇到夾嘅人
Same
有小朋友
又要一齊住
又想離婚
首先, 你唔提出你有幾多身家點決定分幾多? 就算你有100蚊話俾80佢佢都覺得你可能其實係有200。 所以法例上你係要填一份表寫晒你有幾多身家。然後律師就會逐樣Q你
然後, 就算你真係得100 肯俾80佢, 佢律師都唔會肯收貨。 一單官司你行入去一個禮拜就傾掂數佢點賺錢? 我嗰時100蚊身家佢律師就要夠200, 你肯俾都俾唔出, 咁你唔肯囉咪正中下懷囉, 大家慢慢文件來文件往, 上庭申請下乜乜物物, 玩足你2年收夠錢啦咪達成協議囉。
唔係我回覆你
好多女人生咗仔都係咁。
因為小朋友?
定無果陣都咁樣
大師你係咪離過幾次婚
因為“離婚”係無得反對。 同意就分居一年, 唔同意就兩年。 所以法庭一般都唔會反對離婚。
法庭負責嘅係分身家同分細路。
只係想但唔敢講出黎,牽連太多野。
對男人嚟講好嚴重
對女人嚟講好尋常
你見好多Post都傾過呢個問題
要長期婚姻先會分你一半身家。 短期係按比例。
長期大概係指12-3年
大家都係獨立個體,小朋友都係,因為小朋友會長大,離唔離婚,同有冇小朋友無關係

就算離咗婚,雙方都依然係小朋友嘅爸爸同媽媽,唔好將大家捆綁埋一齊

免強一齊,日日對住唔開心,黑口黑面令小朋友會將來對婚姻嘅陰影更加大
要填份表寫晒你所有資產。包括所有0結餘嘅銀行股票戶口。
瞞報俾人搵到個官對你印象好差。會覺得你有瞞而判大份D俾對方。
通常點先可以爭到撫養權?
連登有唔玩膠?你想曬我時間?
如果判左比幾多,但拖住唔比得唔得?
離婚咪就係最好答案

因為生左?
就一次之嘛, 已經變咗愛情顧問。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞