想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
因為開心多過唔開心囉

就係唔開心多過開心先想離婚架嘛
有時唔鐘意就係唔鐘意

個感覺呃唔到人呃唔到自己

連熱情個種感覺都係另一回事
點解想等佢拎到PR先?
而家離我經濟上有壓力
無人幫倒手湊小朋友
搵倒工都未必夠cover佢返nursery
自問搞唔掂
佢拎倒PR嘅時候就夠歲數返學 我可以搵工
但係你哋只係因為打機而有分歧?
呢件事真係冇解決方法?
巴打, 簽紙前搞清楚哂所有野
都算係一種幸福呀
結婚第一年已經覺得好有離婚危機 點搞
可能我地呢兩年幾有太多life changes: 移民 結婚 生b
大家適應唔到新嘅角色
佢又英文唔好 成日話搵錢維持生活好辛苦 無我咁適應外國生活
頭先嗌交 佢仲話呢一年無開心過 一句說話好似否定左過去一年嘅婚姻咁 唔通連有bb佢都唔開心
唔想離婚 但真係成日嗌交好辛苦
我都想求意見

本人結左婚,另一半性格還好,但最近竟然返工地方再重遇返當年一齊唔到既青梅竹馬,其實咁多年黎都會安靜落黎時候諗起佢,但就忍住唔好搵佢,希望忘記到,做好一個好伴侶角色。

其實重遇前大病過一場,就死時諗起竟然係佢,好多朋友問我做咩仲唔生小朋友,個陣我先知唔係因為錢、環境,係因為心底仲有一個人。最近約青梅竹馬聚舊,次數漸多,我忍唔住攬住佢,佢無反抗,反而更悔恨當初點解唔大膽一些就有唔同結果。其實傾向想離婚但唔知點開口,重點我另一半好慘,我唔忍心,而且對方父母死前話會照顧好佢唉,死個個應該係我累人累物
你肯定青梅竹馬想同你一齊?
正解
你肯定青梅竹馬,結咗婚唔會鬧交?
同呢啲仆街有咩好講?出去搵個舊相好啦 成世孭住始亂終棄 拋棄老婆既恥辱過世
個d咩放唔低以前嗰個呀 識到個更加好既 就走啦 唔離婚仲拖住做咩姐?鳩痕閪又痕 出去偷食咁疏肝 做咩仲要對住屋企嗰件?
偷偷女仔個樣 定偷拍裙底⋯
平時你係踩比唔夠信心佢?
男人都係咁 約人哋女朋友出去緊係無問題 但自己女朋友比人約出去就絕對唔得 你覺得可能好少事 都係普通朋友聚會 但對你男友黎講可能係好大件事 又引申到信任嘅問題 愈諗愈多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞