想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
你唔比人地開心架咩
認真答你 佢擺明玩膠
咁人人唔同嘅 師兄你又太偏激
其實根本唔係"問題"
只係大家要既野唔同

一個鍾意朝早訓, 一個鍾意夜晚訓
有咩問題?無架
但就唔係夾, 會影響到對方
好似止痛藥咁,每一次只要是但一方讓一讓,就可以續命一段日子,只係止痛藥力越嚟越低

明明共處嘅時間都唔係多,家務有工人包辦,又分房訓
都可以咁愉快

我覺得正正亦係因為共處時間太少,所以先變淡
好多過來人話去拍下拖,熱情就會返嚟
但面對住佢個種口面,邊會有動力去聊佢拍拖

夫妻係要倚靠先會長久,結婚咁多年,我都冇食過佢煮幾餐飯,而佢都冇洗過我幾多錢,大家經濟獨立、生活獨立,冇心靈倚靠冇肉體依靠冇經濟倚靠,點會長遠丫
意思係佢要忍你,到忍唔到你氹番佢?
有小朋友好簡單姐
叫佢有小朋友去外國讀書
你自己咪同無結婚一樣
人人唔同
個post問緊個人感受
內地覺得有就係有嫁喇
https://lihkg.com/thread/3611017/page/1

呢個post d 人話生左小朋友同老婆關係好左
又多巴胺又盛好撚滿足, 又話上天既blessing.點會離婚架
人人唔同
個post問緊個人感受
地覺得有就係有嫁喇
其實去到呢D位, 點解仲介意對方或者自己有無出軌?
就算真係出軌, 咪離婚囉。 唔通你到而家都仲唔想離婚?
依個唔係你老婆問題
以我自己同身邊人嘅經驗,大部分女人都覺得所有野都有問題除咗佢自己,佢哋好多時候做野都唔係為咗解決問題,你煩惱緊嘅野,7-8成有細路嘅男人都經歷過
你要諗嘅係如果分開咗
1. 你接唔接受到1星期只係見小朋友1次(因為撫養權9成會俾阿媽),同埋離婚對小朋友成長好大影響要諗清楚
2. 財政上可唔可行
其實結婚耐咗你當佢係一個共同生活嘅人,對佢期望低d會舒服d,忍到就起碼忍到細路高中或者大學
Yes,我心底都等緊呢日
最好佢係外國讀完書留低發展
唔建議咁仆街。
不過如果決定咁做, 起碼都要鋪排三幾年。 唔係今日轉走聽日離婚。
使咩等,幫佢簡學校買機票啦
唔明,條例係一定要禁多年?
個答案咪離婚
drive the process嚟講 我覺得幾好
冷暴力到佢自己無癮算啦,離婚如果你搵多d要比佢分身家,你唔係要再搵女結既離黎做乜春,由佢自己發癲咪算
我糾結個位就係,應該直接離婚定係而家咁樣互雙消磨過日子
我唔係再搵女結婚,但咁樣落去,事但一方出軌咁點,到時先算?
佢本身性格點?會唔會肯坐低傾離婚個仔點贍養費嗰d?如果你覺得佢會肯傾既咁就快手離婚無眼屎乾淨盲

如果係會發癲嗰type就冷暴力到佢搵第二個算啦,佢理虧既就應該唔會分身家,會分既就唔離/慢慢轉移資產算啦

出軌唔會係你最大成本啦,佢出軌就仲好唔會煩你,驚佢死纏爛打/發癲/分你大筆身家好過

唔好傻啦
有理無理都會分你身家。
分身家呢壇嘢嚟講就憑良心啦, 話曬跟咗你咁耐, 又無理由要佢乞食嘅。
其實樓豬咩都無講到出嚟
講到自己就下佢就大家可以繼續, 不過忍咗幾十年唔想再忍

其實係咩事? 對方唔肯溝通咩都要你遷就?
有無啲生活例子參考下?
唔知大家有無咁 我結婚搵左個性格好 姐係簡單啲講賢良淑德果款 但外觀身材點都差啲 相處係完全無問題 暫時結左兩年 但有時出街望到啲年輕妹豬靚囡又問自己當初有無簡錯
又係呢d非黑即白既logic

香港有人月入幾10萬,又有人要瞓街,
一定係其中一邊講大話
想離
記住香港無通姦
就算綠帽都要比人分一半身家
如果有樓既就及早賣樓
再轉移資產比家人先離
三觀唔同左?人變左,追求嘅嘢唔同?
有小朋友,有樓未供完
因為有小朋友所以冇正面衝突
都唔知係等緊個小朋友長大定係等傾一方唔想等
依個唔係你老婆問題
以我自己同身邊人嘅經驗,大部分女人都覺得所有野都有問題除咗佢自己,佢哋好多時候做野都唔係為咗解決問題,你煩惱緊嘅野,7-8成有細路嘅男人都經歷過
你要諗嘅係如果分開咗
1. 你接唔接受到1星期只係見小朋友1次(因為撫養權9成會俾阿媽),同埋離婚對小朋友成長好大影響要諗清楚
2. 財政上可唔可行
其實結婚耐咗你當佢係一個共同生活嘅人,對佢期望低d會舒服d,忍到就起碼忍到細路高中或者大學

You know that feel bro
對方唔係一個大炒大鬧嘅人,只係夜䦨人靜時,自己會好唔開心,我等緊細路長大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞