想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
離過婚 返工唔太想比人知 更唔想收利是 驚之後比人知

係咪都係死死氣派左佢好過
I know that feel bro 👊🏻
你媽當初點解仲要結婚?
咪就係因為同你一樣為咗嗰半邊床位
如果你同你媽唔同
已經喺單身嗰陣自己一個搬出去住再斷佢哋聯絡
可以證實到
母親唔夠底氣
個囡唔會有人教到佢獨立
Too wrong on so many levels
你完全唔知我媽點解結婚,又唔知我未結婚嗰陣係點
就斷定我係同佢一樣
呢度係香港,乜嘢都要用錢解決,包括婚姻問題,
所以講英文唔會顯得自己思想有深度啲
你婚姻如果真係咁美滿
仲駛乜入嚟呢度曬命
我以上講嘅嘢都係講大數
過多幾年,你咪知道點解囉
有病去睇醫生啦,喺度草木皆兵改善唔到你生活
唔使過幾年,你留完言屌我曬命轉頭都係要面對現實
睇你激動到咁,反而係你面對唔到現實

不如其他人討論一吓
你哋同緊你哋嘅老婆討論時
佢哋係咪都係好似上面呢個人咁嘅反應?
呢度個個都帶住煩惱嚟訴說自己嘅婚姻問題
曬命話自己搵到好好另一半而攞存在感嘅人
請出返去
冇人有興趣知你有幾幸福
四歲啦 好可爱既歲數 但可惜唔可以日日見佢

我無講佢壞話 因為係我錯既 我係pk既 又cheating 又講大話 我父母都係撐我前妻 日日都鬧我 有諗過真係算 又有諗過同佢講清楚各自各生活 那對外都可以扮恩愛 但都好辛苦 同佢就一定唔得

佢有無周圍唱我就唔知啦 但有都無計啦
係⋯焗比
香港人以至連燈仔都係咁 鐘意攞優越感 唔衰得 報喜不報憂
之後講返個現實俾佢哋知又發癲
同路人,向外國生活,有小朋友,我包曬煮飯洗碗同洗衫嗰啲黎做,但老婆都仲成日黑面。完全覺得自己只係工具人。
笑撚死 咁幸福呀乜 分哂房咁
咁都唔離 真係
小朋友阻住你地2個既人生 典型例子
咩叫為左佢 Life’s short man
完全明 人地離完再離d鬼佬都幸福過你
起身有真正愛
我對女方的所有說法有偏見
我懷疑你嘅講法唔係事實嘅全部
我相信佢行為係真嘅,但係行為背後嘅原因你冇講
你說話好難聽,但都好有道理
人生苦短,都唔知為乜
Ching,如果你未到好撚憎你老婆建議睇婚輔,唔係為段婚姻續命,係想了解返問題嘅癥結喺邊度。由相愛同大家面阻阻都唔係一朝一夕嘅事,係無數個小事小事、心事心事導致Ching你尼刻心死
我哋香港人鍾意做Problem solver, 但有時只係解決到面個層,deep down帶住好多唔同嘅情緒冇理過繼續move on。如果有個「無利害的第三者」ie輔導員,比雙方都有機會聽下對方心入面既感受,做多d listener ,可能有唔同嘅結果

到真係聽完、了解完,都發現對方分歧好大,亦冇人想作出任何改變,先算。

利申:中學尾嗰陣幫個老豆老母搞離婚,成個大學都反思婚姻究竟係點嘅一回事,再大d之後明白到佢哋點解會搞到咁。
[member]我點解要講大話。如果係因為我做左某d事令佢變心,我唔使走上嚟問。過去呢幾個月係我人生中最唔開心既時間,每晚自己一個訓前都喊。我唔知點解你要質疑我,[/[member]
有小朋友就唔好搞咁多野啦
臭閪
離婚後小朋友跟邊個,第二樣野你一定要贍養費
你哋之前係咪有段時間成日鬧交,所以變到依家大家都拒絕溝通?
如果係咁,唔出聲都好過家嘈屋閉嘅
因為就算你出去搵第二個,幾年後仍然有同樣情況發生,
因為婚姻就係咁,對得耐就會對大家生厭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞