想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
最撚憎人冷暴力,冷暴力真係好仆街
有問題一係拎出嚟拆掂佢
拆唔掂就分開
就係咁簡單
同老婆講左分開
依家腦海不斷浮現半歲大BB 同幻想中同一家大細憧憬既將來
每次都好想2公婆可以好好傾通 有共識咁建立屬於自己既屋企
無奈大家太有自我 老婆對我屋企既怨恨太深 根除唔到
成日開口就講我只為以前屋企 我屋企人點唔好 佢屋企人點好 我點唔理屋企 付出唔夠 一齊呢個狀態幾年

我都愈黎愈麻目 大家屋低人都見慣呢種場面

內心最想既唔係分開 而係佢既理解 大家可以和為貴
不過我諗或者都做唔到了

理性同我講唔可以一齊 感情上我好辛苦放唔低
佢個情況基本輸咗九成撫養權
唔係打到嚴重受傷,冇報警、冇入醫院
冇精神病紀錄,冇情緒病
冇吸毒,冇不良習慣

冇得爭,好大機會判俾個阿媽
現實就係咁殘酷
師兄你好痛苦
搬遠少少,減少親戚接觸,會唔會有轉機
半歲大
同住?
分開住又得唔得?唔洗行到離婚?
同埋我想講有啲女人好搞笑
發泄咗就無野
你有冇試過冷處理,之後又如常咁生活?
如果你老婆係呢啲講下就算既人,又未至於要離婚既
如果因為要一齊而放棄自己屋企人 咁呢個仲係一個健康既屋企生態嗎
其實我屋企人已好少接觸我 因為知道老婆既心點諗
即使屋企人可以少搵 面對老婆對我屋企人既指控 冷嘲熱諷 我始終唔可以做到咩事都無 任佢講 更何況有時根本講既唔係事實
所言甚是
你父母做過咩?坐月時有仇口?
以為自己出POST,師兄我都係一樣
當你同過會發癲嘅屋企人住過幾年之後,你就會知道性格係幾咁重要
今日自己填寫分居協議書( 網上template)
寫下停下,好多思想
填完,最後又del 咗

自己問自己,你唔係想對方知錯
你係想自己幸福,離婚會唔會令自己幸福?

答唔唔到
其實好想知女人出軌咩心態
男人就話生物本能推動
女人又係點諗
婚後事
無架, 佢開天殺價, 你落地還錢。
傾得掂就傾, 傾唔掂就要俾錢律師賺。
法例係“要維持翻婚前嘅生活水平”。 如果你證明到呢2年係無錢, 佢R唔到好多。
唔係, 女方精神唔穩定係好關鍵因素。
雖然無報警, 但係你可以嘗試吓搵其他證據。 例如工人姐姐證供。
咁點解當初要咁戇尻去結?

衰咸濕? 貪錢 見人結你又跟住結

你記唔記得你結婚嗰日嘅誓詞
一樣 你覺得時間有令情況改善嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞