想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
其實仲有方法
不過已經講到禪學
上面個case可能有救,佢地可能兩個人都唔識溝通同控制自己情緒,而唔係完全唔care對方。呢樣野性格唔駛點改,而係要學下點[諒解]對方。
我都借ac 分享下。其實都同女友同居左十年,上年先結婚,其實好明顯我知我熱情同互動係無變,都係會建議好多活動怕對方悶個種人。但呢幾年就feel到佢淡左,同對方傾過佢話因工作辛苦,從而慢慢feel 到佢無再同我入戲院,無行街,一齊食飯,身體接觸。。。。

有時真係心都淡 點解會變到咁
唔係,次序錯左
情緒既產生係因為你既本我同自我不和

聆聽自己内心聲音,解決自己既需求問題,確認好邊界
再諗有乜野自己可以分出去比人不求回報,亦都唔再怕比外界刺激/挑戰
咁先會情緒穩定,可以做到洞察/覺察别人輸出能量/賦予價值

有時所謂既氹,人地係feel到你係咪係度勉強梗自己(不一致性),呢d既氹不如唔好氹,自己直接表達内心感受情緒仲好
eg自己好攰,講出客觀事實,然後叫對方比空間比大家
你不如發現下對方既需求好過
人地可能係屋企睇下Netflix chill下已經可以叉電
唔駛搞咁多野,你打上面既野好多都係你自己以為
覺察自己,從而洞察别人
好快就會有一日輪到你都失去熱情,變淡
到時你可以開我呢個post 2.0
雖然我唔係上述你講緊嘅人
我拍咗拖10年,結咗婚冇幾耐
但當你對一段感情既時候用加分係制度
而唔係減分制度 你會舒服好多
容易啲愛佢
加幾多分幾時加分由自己定
但係往往係一啲微不足道既時間發生
你可以搵一啲地方記低佢
得閒既望下
當然愛情係雙向
但係點解唔試下行先一步
比多啲愛佢
可能佢都會有所轉變
重拾返以前嘅感覺

成件事正面啲對大家都有好處
以為自己開post
我屋企情況同你一樣
經濟九成似
咁樣要對一世都幾可悲
就算離婚, 完全係浪費哂搞婚禮啲錢同心力
Ching 好奇一問 最後律師費洗咗幾多 對方嘅律師費洗唔洗俾埋
2年應該好金下
埋單維唔維到皮
你呢d 真係好典型既香港人
「我比錢就係要你幫我搞掂佢」
人地只係輔導
你要做既就係一齊研究解決方法丫嘛

結婚唔夠一年係唔係都要寫晒身家出嚟, 我唔肯定, 理論上應該都係要嘅, 唔係點決定分1/10係幾多。
但係所有呢D都係基於傾唔掂數要搵律師。 其實如果結得一陣可以試下自己傾, 求其俾少少打發佢咪算。
我都會咁諗
唔敢再結
連搵個人 都覺得好似結果都一樣
某程度嚟講你都啱嘅。
但係 我話佢”無用“亦都無錯, 因為真係幫唔到件事。
你最多話佢有做嘢。但係做咗都無幫助。
咁可能佢既作用就係幫你地段關係安樂死
安樂死好過痛苦死
同意,我都寧願d小朋友係一個有愛既單親家庭成長,好過2個日日係屋企做大龍鳳, 家嘈屋閉,呢個都唔會好得去邊
離過婚 亦都再婚
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞