想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
屌 你真係閱讀理解0分

我幾時覺得全部男仔巨嬰呀 我都係講緊有d男人都係
強調咗兩次「亦有大把」 ,你覺得大把就係全部?

你冇話全部女人都係咁 我夠冇話全部男人都係咁
你無啦啦督我做乜9
個張圖我覺得完全無問題
自問下女人比到男人d乜
大把女人又返工又湊仔又夾錢供樓 收工仲做埋家務
盡埋老公作為兒子嘅孝順工作 過時過節又book檯又送禮俾奶奶氹奶奶
睇黎你真係無諗過男人想要過乜
上面既野調返轉男人都係要做

婆媳問題的確要係結婚前解決,唔係生仔坐月會有好大問題
已經傾到填晒表
但有兩個小朋友,一個已2歲
驚單親家庭對小朋友好大影響
係咪真係每個人都積極諗過?
下 咁Ching你有冇細路仔 佢結咗婚之後冇再做嘢?最後判咗每個月要俾幾個
歪理
我覺得我等唔到個小朋友去外國讀書
下次佢搵我「傾偈」嘅時候,我會將想法講出嚟
好唔想做,但又要做嘅感覺
同你一樣
但男女掉轉
(佢會mon我post,我宜家好驚)
我自己因為有小朋友而結婚 但千千萬萬樣嘢唔夾 最重要都係嗰個感覺根本唔係咁
都有諗過維持狀況 對小朋友始終有影響但其實我自己忍得辛苦好多 最後都離婚
係對小朋友有影響 但其他嘢會盡量補償返
但或者又未必諗到咁差 年代唔同 冇咁情天霹靂
但搞清楚所有嘢之後個人好舒服好多 同埋都仲有好多條路呀 我可能比較幸運 我前妻一分錢都冇要 但當然我都要付返個責任 同埋係我自己問題大啲 所以間屋畀咗佢 所有嘢都冇乜太多爭拗
每個case都唔同 但或者我係你 我都會揀分開
可摸耳講多啲background?應該好多ching都有依個情況,想有人share經驗
好似我相信同好多Ching都好似
根本相愛就唔洗一定結婚
咁小朋友依家情況如何?
比個參考你
我老豆就係你老公呢type
由細到大都聽佢哋因為小事嘈,差不多次次都係我老豆撩起,然後我媽頂唔緊駁返佢。啲小事大概係我媽唔記得閂細啲個窗,跟住落雨,pit濕咗少少。成件事其實抹下就得,但我老豆就係鍾意搵嘢鬧,覺得我媽冇聽佢講閂窗先咁。

我呀公就係打女人嗰啲嚟,所以我媽覺得我老豆唔打佢已經好好。我個人嚟講覺得呢種諗法痴9撚線。

而家我同佢哋關係疏遠,我移咗民,生仔之後whatsapp block 埋我老豆
之前已經講左似
佢哋最大嘅困擾,就係冇你咁大方
所以先離唔到婚
咁你同阿媽相處如何?佢之前想唔想跟唔跟埋你移民?
比我同老豆好少少但唔係好
佢脾氣都唔係話好好,又勁硬頸唔聽人講,典型師奶嗰啲問題。
佢做過唔少嘢我覺得係傷害咗我,但佢自己唔覺。

例如好細個嗰陣,佢次次同我老豆鬧完交,就走入房搵我喊,喺度話唔係因為我,頭家就會散。我唯有扮瞓覺,但佢次次都懶樂天咁話自己喊完就冇事,完全冇理我感受。

最深刻一次,係我大咗之後我老豆又係咁鬧佢,我幫我媽講說話,鬧返我老豆。點知我媽竟然鬧返我,話我搞到家嘈屋閉。

我結完婚都少見咗佢哋好多,移民都冇問過佢,我亦唔覺得佢會想移。

難聽啲講句,你明知個男人係咁都仲嫁係你嘅事,但生仔就真係個小朋友係無辜嘅,佢冇必要陪你一齊受。父母關係,我都學咗好耐先識點樣揀返個好男人。但唔係個個好似我咁好彩學得識。或者你都有原生家庭問題,想透過同呢個男人一齊去證明自己搞得掂一段咁嘅關係。
Sorry 個“你”係指層主
小朋友媽咪照護 知道爸爸媽媽分開咗 一開始係唔開心同埋好多點解 但我仍然都成日會見佢 爺爺嫲嫲住樓上 都有幫手湊小朋友 同埋咁啱 上年又有另外兩對家長都係分開咗 唔知我自己覺得還是係真 感覺個小朋友好似漸漸都覺得平常冇乜嘢
同我阿爸阿媽好似 我阿爸又係不停挑起戰爭 啲嘢成日誇張十萬倍 但佢又真係好顧家 冇話要擔心過生活 但我阿媽其實係好慘 只可以講人無完美
離婚啦,離婚係最好解決問題
你小朋友幾大啦?
好彩你同前妻關係唔差,至少唔會分開咗互相講壞話
同你9成似
覺得冇咗自己人生同埋冇咗個老婆咁
同佢似同屋主多過似兩公婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞