【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(3)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
新post留名

漂移巴

中出巴,我係咪應該改返個同角色一樣嘅名?成日都做咗被遺忘的角色

寫喺自己個名後面 括住佢

咁咪變咗有陣染味

最多八隻字
師傅好霸氣
不男不女

到底陰陽師有幾強呢

好想寫晒十二神將出場

十二神將都係鏡海啲手下?
Btw新post留名
中出巴 我幾時有得出場
荒野生存?
開正我個瓣
荒野生存?
開正我個瓣

土著
今晚幾時有
今晚幾時有

+1
今晚幾時有

+1

+2²
今晚幾時有

+1

+2²

+3
留名

墳墳
留名
繼續留名支持

唉咩呀
冇文今晚點訓
文啊!
第十章 賽前夜語

「如果我無法開槍,就由我用身體為兄弟擋子彈。」

晚上九時,要塞酒館的小廂房中,燈火搖曳,在牆上照出一道正襟而坐的身影與慵懶擺尾的貓影。

魏獨盤腿坐在床鋪上,不遠處的桌面放著一封銀白色的絲絨邀請函。當下午拍賣開幕儀式完結,他回到廂房後,便發現這封邀請函。

不言而喻,這大概是那個神秘的陰陽師所為吧。

不過最使魏獨火大的是,原本放在桌面上的歐美系寫真集竟然不翼而飛,剩下一張字跡潦草的便利貼。

「競技前切記禁慾啊,交易者小朋友,咯咯。看到這張便利貼,你應該知道是誰做囉。我凌習書是兼職偷書賊,咯咯咯!」

媽的,這傢伙還是兼職的賊,是連插嫁禍都不怎專業的兼職小偷啊!

「到底安倍兼直同鏡海和尚之間有咩關係呢?」他喃喃自語。

他苦惱地搖一搖頭,合上擱在大腿上的《丹道入門》。這本像字典一般厚重的書籍兩個月前趕路時買來,當作睡前讀物。

這世界跟原來的不同,以丹道作為醫術之本。他愈看得多,愈是沉醉在其中。憑著驚人的悟性與過去從李醫生身上學來的醫術融會貫通,短短兩個月已把丹道的基本知識背得滾瓜爛熟。

「煉精化氣,煉氣化神,化神還虛........吐故納新,五蘊火聚........內丹同外丹並無相侼。唉,難怪呢個世界丹師地位咁高。連一個鼎都未有,又談何煉丹呢?如果我當日煉丹,早就救到鳳凰.......」魏獨苦笑道。

一隻肉肉的貓掌毫無預兆拍在魏獨後腦勺上。

「一個連源界境都會嘅小宅男,畀個九天神鼎你都煉唔出咩靈丹,身懷奇寶不自知。嘖,小宅男真喺小宅男。」

孟婆的貓眼一凝,在空氣中投射出一株紅花的影像。這是魏獨每晚其中一門修練,研究世上各式各樣的奇異植物,當中絕大部份連名字也不曾聽說過。

一日復一日的痛苦中學習,由孟婆親自指導。魏獨一直暗地驚嘆孟婆的醫藥知識,

「鳳凰紅,不能入藥,毒性強烈。」魏獨思索兩秒應道。

「呢一棵呢?」

「紫棘藤......好似喺?通體紫羅蘭色,生長於極寒之地。尖刺帶毒,磨成細粉溶入水中,無色無味。服用後會出現昏睡狀態,長期服用可致命。」

孟婆的肉掌再敲在魏獨頭頂上,伸一伸懶腰,然後伏在枕頭上舔爪。

「任何事物都只觀表面,喺你最大嘅弱點。紫棘藤又稱『不捨藤』,所以恨,因為愛,表裡不一。唉,等你一口氣背好三千奇花再講煉丹運針吧。你有客到,老身出去閒逛一陣。」

話音一落,門外傳來一陣平緩的叩門聲。

打開房門,來者是廖卡和陸思家二人。

魏獨對廖卡前來不感意外。因為廖卡正是他下午所吩咐的。可是,陸思家此時卻竟然隨廖卡而來,這點他就疑惑了。

「魏神醫,請問搵廖卡所謂何事?」

這段日子的相處後,廖卡已不知不覺放低身段,擺出一副忠心耿耿的模樣,儼如魏獨的隨從。
「廖卡,你可以走喇。」魏獨凝神,在廖卡腰間的穴位準確地射出一根銀針,然後說道:「完成。」

「唔......」廖卡皺一皺眉,拔出銀針,不解地問道:「神醫,我唔明你意思......」

「剛才已經喺最後一針,你身體嘅問題已經徹底解決。當日我提出嘅交易就當粉筆字,一筆勾銷。你可以重獲自由,好好揮你嘅禦妻劍法囉。」

「魏神醫,你唔會太得閒.......試探我吧?」

「我似會咁無聊嗎?只要你唔返去三十區,以你人脈,搵個地方落腳應該唔難,對嗎?你唔喺源者,源奧教同血眼爵士相信唔會再找你麻煩。我當日自以為可以帶你去十五區,他日歸去幫派,能夠揚威立萬。不過經過今日之後,我發覺自己似乎想得太簡單。」

他伸手探向枕頭下,掏出一支銀棍,輕輕一揮,銀棍立時變成鳳離槍。

「我喺『懸賞犯』。呢幾個月以來,我已經清楚你為人,甚至已經當你可以推心置腹嘅朋友。我唔希望朋友因為我而犯險。廖卡,你明白嗎?」

廖卡垂下頭,沒有答腔。

「懸賞犯,呢舖威水囉!」陸思家掏出煙斗,逕自點起來。

「等一等先,咁我呢?」陸思家忽然指著自己,苦著臉問道。

「你喺天才神探,無咁容易死。再者,我、你同守夢三個人已經無退路。」

「嘿嘿,慧眼識英雄,所言甚是。廖卡你就返去,等天才神探去一去十五區打個轉就返來,到時幫你剿平源奧教,哈哈哈!」

然而,廖卡這時竟然破口大罵,氣得滿臉醬紫,拳頭握得喀啦作響!

「放屁!你兩個算睇唔起阿叔?我行走江湖多年,有咩場面未見過!我好命都魏神醫,即使你已經醫好我,約定仍然不變。男人豈可輕易食言?!」

「跟住我,你好可能會落地獄。我同源奧教之間恐怕唔可以善了。」魏獨勸說道。

「阿叔啊,一早就估到你喺源奧教要搵嘅懸賞犯。我雖然唔喺源者,呢副老骨頭亦無本事同你地戰鬥。但即使最後慘死收場,我都絕對唔會掉低自己兄弟。」

「如果我無辦法開槍,就由我用身軀為兄弟擋子彈。呢個喺作為前廖卡幫首領嘅生存之道。」

魏獨凝視眼前的廖卡,霍然想起昔日在萬佛寺中的生活,侯十三眾人,目光一時間柔和起來。

他思索半晌,沉吟道:「兄弟?」

「魏神醫同呢個廢柴姦夫都喺我廖卡嘅好兄弟。阿叔等住同你地創一番事業!」廖卡搭住陸思家的膊頭說。

「你唔再用我個杯打飛機就喺好兄弟!」

「白痴,喺劍鞘!」

魏獨看著兩人,不禁苦笑搖頭,一陣熱血湧上心頭。不知怎地,這還是頭一遭冒出一個瘋狂的念頭。

推翻源奧教,為這個世界遇到的朋友建立一個更好的家園。 套用昔日Heaven的話,就是「新世界」。

「廖卡,你以後就唔好叫我神醫,都喺叫返我做阿魏吧。你既是自由身,當然可以隨時離開。我唔可以保證你安全,但只要你一日跟住我,即使墜入九幽,我都會將你拉上來。」

「好!阿叔就等你呢句話。」

魏獨點頭,視線落在陸思家身上。

「好喇,我地嘅天才神探,搵我到底有咩事?無事不登三寶殿,講吧。」

「我,我無意聽到你一陣同守夢,志醒兩個參加競技。」

「嗯,我有必須去嘅理由。思家,你擔心佢地兩個?」

怎料,陸思家忽然「砰」地跪下,頭深深叩在地上。他魏獨愣一愣,腦袋一時間反應不及過來。

「阿魏,我想得到源界果,好想好想要.......你可以幫我一次嗎?」陸思家語氣激動,臉上的罕有地認真起來。

「思家,你起身先......」

「我想成為源者。我知道守夢一直以來都保護我呢個廢物。你地以為我唔知自己無用?我知!我一直都知!」

「因為守夢,對嗎?」

陸思家昂首,重重點了一下頭。

「我只想成為一個可以保護自己女人嘅強者。」

在這個跪地的男人身後,魏獨彷佛看到一個人影。這個人影正是過去的自己。那時候,自己不也為了祝鳳凰說過這樣的話嗎?

「我只可以答應你,盡力奪得源界果。」

「你唔洗考慮?一顆源界果價值連城,你輕易就送畀我?」陸思家見魏獨不假思索答應自己,反而奇怪了。

魏獨目光閃過一抹難以言喻的黯然,呢喃道:「我答應你.......因為我能夠明白你。」
出住呢到先
好吊癮
幾時可以一炮過睇哂成場大亂鬥
不如一次過出

我等到架!實等你架!
輕輕力
陸思家都有源力?咁佢的能力係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞