【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(3)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
其實呢兩更睇到我有啲想嘔

明明係肚餓 btw閪照計應該唔會韌

諗起暴龍哥
其實呢兩更睇到我有啲想嘔

明明係肚餓 btw閪照計應該唔會韌

諗起暴龍哥

屌你
呢個七月到底幾時先過
呢個七月到底幾時先過

又有?
呢個七月到底幾時先過

巴打出夜街最好搵多個人陪
呢兩日屋企都有
宜家出咗去,一陣叫家母上一上香先返屋企

是咁的,尋晚返屋企,插鎖匙一扭,發現鐵閘鎖咗(喺裡面推掣上鎖,外面用鎖匙開唔到)。契弟見狀就望一望防盜眼,見屋企無開燈,以為家母瞓著咗,唔小心鎖咗門啦啦。

契弟等一等,覺得有啲唔妥,唯有撳門鐘:「叮噹叮噹。」
撳完之後過咗幾秒都無人應門,契弟再扭一扭鎖匙......

明明頭先上咗鎖嘅鐵閘竟然.......無上鎖,一扭就開。

入到屋黑媽媽,家母根本就出咗去,未返屋企。

之後今朝出門口之前又喺咁

上一秒明明放好包煙絲晌床,出一出廳去個洗手間,返到入房,包煙絲跌咗晌檯底。

前提喺.......屋企除咗契弟之外,已經無其他人......
會唔會係呢排自己多野煩 所以記錯野?
凡事向好個面諗 個人無事就算
我由細到大都相信有鬼神 但冇信任何宗教 我覺得你專重佢佢就會專重你 路飛巴唔洗多心 過一陣冇事
想說服自己就搵齊證據黎證明,絕對有可能用科學解釋到。 E.g 包煙絲俾風吹落地;放得唔夠入;張臺唔平衡/鎖匙磨蝕咗,頂唔到個接觸位;道門用咗好多年,零件老化……

會唔會係因為上次公園單野,跟咗你返屋企
可以去衣紙鋪查日腳,睇下係咩事

希望巴打們都平平安安,身體健康
呢兩日屋企都有

是咁的,尋晚返屋企,插鎖匙一扭,發現鐵閘鎖咗(喺裡面推掣上鎖,外面用鎖匙開唔到)。契弟見狀就望一望防盜眼,見屋企無開燈,以為家母瞓著咗,唔小心鎖咗門啦啦。

幻覺嚟嘅啫
呢兩日屋企都有

幻覺嚟嘅啫

佢驚你屋企俾人爆格啫
冇事嘅唔好嚇自己
冇事的!
冇事嘅 冇事嘅 放心啦沬沬會保護你直到完文為止咖

其實有時候好多野自己嚇自己先會覺得驚,定啲來啦
今晚又冇
儲咗個半月文又追到Live
爆裂巴變到咁勁,我都未出場

我諗好快到你
Between文呢
講開又講 一哥佢地幾時會再出現?
我又幾時出場呢?
追左兩星期終於睇哂
可唔可以留名加角色
追左兩星期終於睇哂
可唔可以留名加角色

兩星期睇晒咁多季?
追左兩星期終於睇哂
可唔可以留名加角色

兩星期睇晒咁多季?

其實唔難

我諗好快到你
Between文呢

我都要射
出埋呢個酷刑魔篇先

承上文.......

「停手。」

陳定一跟身為源族大長老的陶老先後跨過門框,沉穩的聲音傳進陳偉和陳研希的耳畔,語氣不容拒絕。陳偉此刻怒火中燒,誓要把眼前的惡魔侄兒擊斃,哪裡還收得住手?

然而,陳偉的手掌拍空,像打在一個無底深淵之中。當他眨一眨眼時,身邊的空間霍然變成漆黑的太虛,腳下的土地跟眼前的侄兒一同消失在視線之中!

雙腳失重,整個人不能自控的往下墜,像被人從摩天大樓丟出去似的。這比摩天大樓更高,而且永遠沒有盡頭,無限輪迴。

因為陳偉的能力只用於賭術上,騙騙普通人還可以,但面對這一陣強烈的靈魂攻擊,絕對無力招架。空氣的壓迫感擠得他喘不過氣,快要窒息而亡了!

「解。」

陳定一冷吐一句,解除攻擊。這時,其兒陳研希已在他身旁,跟陳偉拉開一段距離。源族長老則在門前捋鬚而立,等待陳定一的指示。

陳偉應聲攤坐在地上,汗流浹背地喘氣,有一刻他真的以為自已他媽的要死了。他敢怒不敢言,撇頭迴避陳定一冷厲的目光,怨毒地盯住他身旁的陳研希。

「陳偉,你聽唔到我叫你停手?難道你連自己親侄都可以下手?」陳定一冷聲喝斥道。

「哼!睇吓你個寶貝仔做咗咩好事?!」陳偉指著檯上的飯菜罵道:「你個仔喺惡魔,將人當食材煮材嘅魔鬼!佢煮咗個侍女嚟食啊!」

陳定一瞄了桌上那堆牛小悠一眼,不禁愕然,神色瞬間回復正常。

「荒謬,因為一個侍女就要殺我兒?即使孽子再不肖,亦只有我呢個父親先有權處置,豈容你濫用私刑?」

「伯父都有份食。」陳研希率真的說道。

可是,當陳研希再要說下去之時,一記漂亮的巴掌毫無預兆地搧在他的小臉上,把他狠狠抽飛,一頭栽在牆角的衣櫃中。

鮮紅的鮮血沿陳研希的嘴角滑下。在他白皙的臉蛋上,格外刺眼。 他沒有動,木無表情的抬頭直視出手的陳定一。

「仲講!唔向你伯父好好道歉?不肖子,你好事多為,為父一陣再管教你。」陳定一斥責道,目光移向站起來的陳偉:「大哥,剛才我語氣太重。事後我一定會畀一個滿意交代你。」

陳偉見狀,也不好再糾纏下去。他盯地上的陳研希一眼:「小子,今晚嘅事我唔會就咁罷休。」

語畢,他冷哼一聲,拂袖而去。

當陳偉離開別院後,陳定一負手走向不發一語的陳研希。他目光複雜,打量這個連人都敢劏的小兒子。換作任何一個父親,若知道兒子犯下如此彌天大錯,恐怕不是自己活活氣死,就是先把兒子打個半死,自己再激到吐血而亡。

然而,陳定一除了是一個父親,還是源族之主。

「為父對你實在太失望,小小年輕,心性居然如此殘酷。我問你一次,你可知錯?」他居高臨下,俯視陳研希問道,左手捏成爪型,作勢要大義滅親。

「錯?」陳研希不屑地說道:「我邊到有錯?廚師可以殺豬劏雞,捕魚宰牛,美食全部落在食客肚中。你地滿足口腹之慾嘅時候,覺得廚師有錯抑或偉大?」

陳定一瞇起眼,一時之間沒有答腔。

「嘻,喺偉大嗎?既然喺咁,點解要覺得食人喺殘忍呢?邊個話家畜可以食,似人嘅畜牲唔可以食呢?牛小悠不但私通伯父,即使我唔劏佢,佢都總要受罰。」

「刑法大全入面,無論邊個酷刑都只為滿足無謂嘅暴力同殺慾。我『以人為食』不過為酷刑增添意義。而且,你同伯父......仲有陶長老東征西討,殺嘅哥哥姐姐又比我少嗎?爸爸你殺完人唔食,非但殘酷,又且浪費。」

「所以,我-無-錯。」

陳定一聞言若有所思,擺出一副嚴父的模樣,罵道:「夠喇,胡言亂語........你既然不知悔改,以後就留晌呢到反省。無我允許,不得踏出別院半步。我會宣佈,下任家主將由你大哥繼承,與你無關。」

「無所謂啊。總之可以繼續煮飯就好。」陳研希抹去嘴邊的鮮血笑道。

陳定一掃了兒子最後一眼,拋下一句「好自為之」,便搖頭領著陶長老離開,留下陳研希一人在一片狼籍的房間中。

當他甫踏出別院,忽然停下腳步,抬首負手仰望夜空。這時,月華從雲霧間灑落,照在陳定一的臉龐上,眼角的魚尾紋顯得更深,雙眸流轉著滿意之色,嘴角泛起詭異的笑容。

陶老見狀,也原地駐足,恭敬地站在陳定一身後。

「陶老,你覺得研希如何?直說無妨。」

「家主。二少爺啊,講得好聽就殺伐果斷,換個說法則殘酷成性,視人命如草芥。」

「殘酷成性?哈哈哈哈 。我總算生咗個乖仔。自古以來,開邦立國之主,有邊個手中不染鮮血?具象源族需要佢,佢將會成為家族未來嘅王牌.......震驚世界嘅殺戮之王。你明白嗎?」

「老陶受教。」陶老一笑,微微一揖。

「研希以後就交由陶老管教。家族之中,除自己以外,就只有陶老可以使我放心。十五歲吧,當研希滿十五歲,就由佢親自負責家族刑法,不論對外抑或對內。」

「遵命。」

「唔,仲有......如果以後好似今晚咁,不過劏三幾個僕人,就盡量滿足研希,畀我寶貝仔練手吧。」陳定一撂下最後一句話,邁出輕快的腳步,帶著滿意的笑聲,不消半晌便消失在夜霧之中。

短篇完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞