【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(3)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
中出巴生日快樂
日日等你出文

十五年前的某一日,他在家族的藏書閣翻閱古代刑法書籍時,無意發現一本典藏.......一本使他徹底蛻變成魔鬼的書籍。

書中的其中一個故事.........

「庖丁解牛」。

點解成語動畫廊會夾喺刑法書個書架度

一言驚醒洛克人
中出巴生日快樂
夢夢祝路飛哥哥生日快樂
日日都好似發夢咁開心
中出巴 生日快樂
祝契弟琴日生日快樂
生日快樂
順面推一推
生日快樂
等緊我條女出場
放工推一推~中出bro生日快樂
中出巴生快
終於有時間上連登新post 留留名
睇完annabelle...心情仲未平伏到
中出巴生快

笑片黎
利申,有睇
中出巴生快

笑片黎
利申,有睇

隻鬼痛縮手又真係笑左

鳴呀 屋企人禮物
寫文必備

鳴呀 屋企人禮物
寫文必備

寫完先飲啦

鳴呀 屋企人禮物
寫文必備

嘩 正喎 巴打平時有飲開酒?
出一出文 呢兩更會喺研希巴短篇

源界神話-酷刑魔篇

二零零二年,即源曆八年。

大戰過去八年間,世界再無分國家、國籍和膚色。在擁有絕對權力的零區下,世界受源帝轄下的源奧教與六大源族共同統治。其時,鏡算軍神擊殺三千源奧教大軍,負傷潛逃,自此隱於世上。除漸露鋒芒的蔣氏商會外,再無任何勢力與源帝抗衡,局勢一時得以緩和,人類休養生息,逐漸適應這種前所未有的生活模式。

六大源族中,具象源族以製造幻象與幻化見稱,族中三百人,其中的源者有的能夠千變萬化,有的則可以佈出使敵人防不勝防的幻境。傳聞具象源族的族地宛若桃花源,所在地虛幻飄渺,若是強行闖入,便會陷進無盡迷陣,永遠困在其中,直至死亡。

這一日,具象源族中的行宮大門深鎖,兩個中年男人身在大廳中。其中看上去白衣男人戴著古肅的黑框眼鏡,坐在梯級上方的雕花大椅上,儼如皇帝一般似的。站在下方的男人年紀相若,身型略為瘦削,可是就呵欠連連,一副縱慾過度的模樣。

坐在上方的男人,正是具象源族家主-陳定一。

「哥,你最近身體無恙吧?下人流傳你同族中唔少婢女都......咳,你最好都喺檢點吧,無謂招人詬病,對吧?」陳定一對其兄陳偉說道。

「哼,邊個亂講?等我打死佢。族中就我地兩兄弟最大,難道要怕人閒話?」陳偉語帶不屑地罵道。

「無論如何,你自己睇住吧。我唔想呢個位未穩,就晌源帝心中留下壞印象。畢竟,如果無源帝、我地兩兄弟即使喺源者,今日都無辦法爬上呢個位置。我依舊喺一個日日為三餐奔波嘅視光師,而你亦只喺一個爛賭二。」

「定一,你同大哥放心。源帝唔會輕易反面,踢我地落台啊!嘿,莫非佢唔怕我地戳穿佢當年點謀害鏡算軍神同龍魄天元佢地?」

陳定一聞言,臉色立時沉下來,大手「砰」地拍在扶手上,朝大哥陳偉厲聲一喝。

「大哥,小心禍從口出,招致殺身之禍。剛才嘅說話,我唔希望再聽到第二次,否則休怪我不念兄弟情。」他頓一頓,壓下聲線續道:「水能載舟,亦能覆舟。你知道歷史中嘅韓信同蕭何點死嗎?」

陳偉凝重地點頭,沒有接話。

「你侄兒研希數個月前激發源力........喺幻象流源者,而且源力比佢大哥強得多。或者,我都喺時候開始考慮下一任繼承人,重點培養,預備將來難以預測嘅變局。」

「都喺幻象流源者。同佢哥哥一樣。聽你語氣,恐怕你心裡面已有人選?」

陳定一嘆氣,眉頭皺成川字型。他瞄了陳偉一眼,說道:「陳研鈞、陳研希,仲有老吳留低嘅遺孤,吳紀德。兩個喺我親生仔,一個就喺幻象流天才,難辦啊!哥,你覺得呢?」
生日出少啲 聽日盡力追進度
呢個短篇有啲位同主線有關

鳴呀 屋企人禮物
寫文必備

寫完先飲啦

鳴呀 屋企人禮物
寫文必備

嘩 正喎 巴打平時有飲開酒?

唔算太有研究
飲日威較多,雖然本身仲有半樽蘇威
中出巴我啲戲份呢
獨眼開左眼係咪爆源力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞