【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(3)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
沉日…得二千字…
文呢!
出一出文

半小時後,畢穎螢和刑爆烈兩人出現在一個倘大的室內修練場中。

這個密封空間位於要塞九宮主宮的地底深處,需要穿過重重關卡,然後利用專屬卡片乘搭電梯直下地下52/F,沒有對外公開,只有蔣家內部某幾個人擁有進入權限。

修練場大小跟標準的足球場相約,樓高五米,四面圍起金屬牆。因為位於地底,所以沒有任何窗戶,只靠上懸浮在天花的兩排白燈照明。場中除了一個放在六角形結界上的電子儀器外,沒有多餘的佈置,十分簡潔。

不過這跟刑爆烈想像的倒有所出入。他以為修練場箭靶啦,木人樁啦,再不然就有張牙舞爪的野獸之類的。

竟然沒有。

刑爆烈站在修練場的中央,疑惑地看向厚重的大鋼門。畢穎螢則站在結界上,埋首鼓弄著那一台電子儀器。

「畢小姐,你確定呢個地方就喺你所講嘅修練場?呢到咩都無,你唔會又玩我吧?」

「等等,呢到喺達叔叔同安倍大人嘅傑作,你好快就會發現呢個修練場有幾厲害。」畢穎螢自言自語地罵道:「唔.....咁難搞嘅?最衰凌隊長唔晌度,平時都喺由隊長負責開關。」

半分鐘後,畢穎螢亂按一通後,看到電子儀器像「正常」般運作,電子屏彈出一排排程式碼,終於呼一口氣,轉身對後方的刑爆烈豎起大拇指,展開一抹可愛笑靨。

她們都沒有看到的是,電子屏程式碼彈出一段紅字警告,一閃而過。
「Error00000820-Invasion/Self-Defensive Mode On。」

「完成。嘿嘿,世上無難事,只怕畢副隊。刑先生,你記得將今日所見嘅一切保守秘密,呢個地方本來只供蔣家內部要員修練,喺機密啊。如果畀凌隊長知道就麻煩喇。我偷偷帶你嚟一次,就當賠罪喇。」畢穎螢吐舌笑道。

刑爆烈凝視畢穎螢可愛的表情,不禁失神,尷尬地乾咳兩聲。

「多謝,我一定會保密,以男子漢之名保證。」

「又男子漢,怪人。」畢穎螢沒好氣地說道。

這時候,地面突然如湖水般泛起漣漪,一道白色蒙面虛影,如同水鬼般浮上來,呆滯地看著刑爆烈。
「呢個喺?」

「你修練嘅敵人,『鬼』。樓據達叔叔同安倍大人設定,『鬼』分成一百層,當修練者完成一層,一分鐘後就會出現下一層,實強更強嘅『鬼』。你眼前嘅『鬼』喺第一層,一隻無咩攻擊力嘅『小鬼』。雖然『鬼』外表虛幻,但因為以源力構成,所以都有殺傷力,記得小心。」

「『鬼』?有趣。戰鬥吧,『鬼』!」

刑爆烈泛起笑容,目光熾熱地衝向虛影,舉弓橫掃虛影的頭顱,左膝同時砸向其腹。虛影的脖頸被劈得九十度扭曲,「砰」的一聲便消失在空氣中。

一息之間,秒殺!

「太弱,再嚟。」

如是者,刑爆烈在其後的大半小時中,邊對付一層接一層的「鬼」,邊跟坐在地上,用螢光筆凌空畫圖的畢穎螢寒喧。隨著刑爆烈逐層推進,「鬼」亦愈來愈強,僵硬的動作變得靈活,甚至帶上各底各樣的武器。

此際,刑爆烈乘空隙而入,弓弦將虛影欄腰劃成兩段,完成第二十層。

「畢小姐,你最高紀錄喺幾多層?」

「我嗎?三十三層。樞機同我一樣,凌隊長四十層止步。不過都喺花哥哥最厲害,試過一口氣衝到四十九層囉。」

「源門四傑嘅花柔生?」

「嗯嗯,又溫柔,又強大。」說到花柔生,畢穎螢不臉蛋不自覺變得通紅,像一個情竇初開的少女。

不知怎地,刑爆烈聽到畢穎螢的話,莫名冒出一陣自己也弄不明白的爭勝之心。這種感覺跟自己和步如飛之間不同,至於有甚麼分別卻又說不出來。

「四十九層嗎?嘿。」

「你如果過到三十層就已經好好喇。我兩年前踏入源界境,先過到第三十層。前提喺,我本來已經修練咗十年啊。」

這時候,休息時間完結,第二十一層的「鬼」終於出來。這次「鬼」所用的武器是飛刀,源力構成的飛刀,一張一張從手心升起。

刑爆烈從容地避過襲來的飛刀,問道:「十年?你宜家幾多歲?」

「二十三歲,十歲開始出現源力,二十歲源界境,嘿嘿。雖然無花哥哥咁強,但都算天才啊!你呢?」畢穎螢得意地說道。

「十歲已經有源力?奇怪......我三年半前先出現源力。我大你四年,二十七歲。」

「三年前......等等先,三年進入源界境?!無可能。」畢穎螢瞪大雙眼,像發現外星人般打量刑爆烈。

「無可能?我同阿飛一樣,都喺二十四歲先知道自己擁有呢一般叫做『源力』嘅力量。源界境,其實不難。」他補充一句:「所以我比你嘅花柔生強。」

「哼哼,花哥哥同獨眼哥咁聰明,加上安倍大人悉心栽培,由化絲境到源界境都要五年。你話自己可以三年達到呢一步?」

刑爆烈張手一握,手心出現一支光箭,搭弓拉弦,「轟隆」一聲把「鬼」炸得稀巴爛。他懶看消散的虛影,平靜應道:「信不信由你。」

「聽你一直提花柔生,你同源門四傑好熟?」

說罷,刑爆烈蹙眉暗問,怎麼對著這個女人,自己變成這麼奇怪?不行,看來心智不夠堅定啊!
畢穎螢懷緬地說道:「我、凌隊長、樞機、獨眼漁夫姜大哥,仲有花哥哥都喺『大戰』嘅孤兒,由細識到大。當年我地被源者獵人探測到體內有源力,帶走拐賣。好彩當時遇到一個女人,將我地贖返來。後來,安倍大人將資質較好嘅姜大哥同花哥哥收為徒弟,而我同凌隊長三個就繼續留晌度囉。」

「救你嘅女人就喺蔣家家主蔣悅,對吧?」

「嗯嗯,如果無蔣家主,我地宜家應該變成源僕,唔會有自由,更加唔會有今日。雖然我地名義上喺家主嘅護衛,但其實家主從來無當我地幾個喺下人,反而更似親生仔女。所以呢,我先會同你私底下收購源晶......」

刑爆烈視線落在再度出現的虛影身上,若有所思地說道:「原來你都喺孤兒。」

「都喺?」

「自我懂事就已經跟住一個源者,被派去唔同國家學習格鬥,進行各種任務。呢個源者雖然唔喺好善人,經常將『新世界』掛在口邊......不過,得人恩果千年記,男子漢必須要恩圖報。我仲搵緊佢。」

畢穎螢聞言,對刑爆烈的印象由一個變態男變成正常男人,現在更不禁高看幾分,大大改觀。

「原來喺咁。步先生呢?你地看落去似識咗好耐嘅兄弟呢。」

刑爆烈一度沉吟,直至把「鬼」擊退後才答話。

「我同阿飛昔日喺敵人,為各自嘅勢力辦事。因為曾經喺敵人,所以我曾經調查過阿飛背景。佢同我地兩個唔同,擁有源力之前只喺一個普通大學生,大學學界田徑第一人。佢養父母都喺專業人士,小康之家中長大。」刑爆烈忽然說道:「雖然喺敵人,但我由始至終都敬重阿飛。佢喺一個真正嘅男子漢。」

「阿飛曾經坐過監。大學畢業之前嘅某一晚,阿飛經過後巷,見到一班流氓想強姦一個少女。阿飛見義不平,錯手打死其中一個人......」

「之後呢?」

「後來,少女原來同呢班流氓喺一黨,專門引路人入後巷打劫。做好人嘅阿飛,最後被告企圖強姦同誤殺罪,即時入獄......阿飛女朋友因意離佢而去,養父母因為佢已經失去前途,連眼尾都懶看一眼。」

畢穎螢聽到這裡,想起步如飛那副嬉皮笑臉的模樣,不禁同情地問道:「誣陷步先生嗰幾個人呢?」

刑爆烈銳利的雙眸冒出一陣殺機,冷洌如刀,弓抵在「鬼」的咽喉上,狠狠壓下去,後者立時身首異處。

「死-於-非-命。一箭穿心,死於我嘅箭下!」
我話俾你知,我癲起上黎連我自己都驚啊
有少少心酸
出一出文

半小時後,畢穎螢和刑爆烈兩人出現在一個倘大的室內修練場中。

這個密封空間位於要塞九宮主宮的地底深處,需要穿過重重關卡,然後利用專屬卡片乘搭電梯直下地下52/F,沒有對外公開,只有蔣家內部某幾個人擁有進入權限。

修練場大小跟標準的足球場相約,樓高五米,四面圍起金屬牆。因為位於地底,所以沒有任何窗戶,只靠上懸浮在天花的兩排白燈照明。場中除了一個放在六角形結界上的電子儀器外,沒有多餘的佈置,十分簡潔。

不過這跟刑爆烈想像的倒有所出入。他以為修練場箭靶啦,木人樁啦,再不然就有張牙舞爪的野獸之類的。

竟然沒有。

刑爆烈站在修練場的中央,疑惑地看向厚重的大鋼門。畢穎螢則站在結界上,埋首鼓弄著那一台電子儀器。

「畢小姐,你確定呢個地方就喺你所講嘅修練場?呢到咩都無,你唔會又玩我吧?」

「等等,呢到喺達叔叔同安倍大人嘅傑作,你好快就會發現呢個修練場有幾厲害。」畢穎螢自言自語地罵道:「唔.....咁難搞嘅?最衰凌隊長唔晌度,平時都喺由隊長負責開關。」

半分鐘後,畢穎螢亂按一通後,看到電子儀器像「正常」般運作,電子屏彈出一排排程式碼,終於呼一口氣,轉身對後方的刑爆烈豎起大拇指,展開一抹可愛笑靨。

她們都沒有看到的是,電子屏程式碼彈出一段紅字警告,一閃而過。

佢地咁輕鬆嘅
部機唔係當佢地入侵者咩?對住入侵者都y分層數
佢地咁輕鬆嘅

可能係唔識停
螢光筆絲打......其實喺機器白痴
寫緊
到底會發生咩事呢
佢地咁輕鬆嘅

有無諗過係我勁
佢地咁輕鬆嘅

有無諗過係我勁

你啱
佢地咁輕鬆嘅

有無諗過係我勁

你啱

佢地咁輕鬆嘅

有無諗過係我勁

佢地咁輕鬆嘅

有無諗過係我勁

佢地咁輕鬆嘅

有無諗過係我勁

說好的好多千字呢
屌 我宜家要杯定驚茶
宜家氣喘中
屌 我宜家要杯定驚茶
宜家氣喘中

語無倫次

契弟頭先落附近公園操
最初有隻黑色貓晌度 契弟無理到佢 行開少少操
費事阻到佢

隻貓走嘅時候 契弟已經濕撚曬 (唔撚驚)
點知.....

做做吓掌上壓 (離地彈一彈,拍一下手再落嗰種)
望到隔離有白色濛濛地嘅人影企正我膊頭隔離,即刻失力跌一跌。

轉頭一望—

仆街 !屌!

成個公園一個人都無,契弟當堂嚇到面都青,衫都著唔切就狂奔,跑到去有人嘅地方先敢停低

宜家去便利店買支冰水定定神

(註:如果契弟鳩噏,咩撚都得
屌 我宜家要杯定驚茶
宜家氣喘中

語無倫次

契弟頭先落附近公園操
最初有隻黑色貓晌度 契弟無理到佢 行開少少操
費事阻到佢

隻貓走嘅時候 契弟已經濕撚曬 (唔撚驚)
點知.....

做做吓掌上壓 (離地彈一彈,拍一下手再落嗰種)
望到隔離有白色濛濛地嘅人影企正我膊頭隔離,即刻失力跌一跌。

轉頭一望—

仆街 !屌!

成個公園一個人都無,契弟當堂嚇到面都青,衫都著唔切就狂奔,跑到去有人嘅地方先敢停低

宜家去便利店買支冰水定定神

(註:如果契弟鳩噏,咩撚都得

係咪眼花
如果喺舊登開始追契弟故嘅巴打絲打 就知道契弟講過 已經唔喺第一次喺咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞