【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(3)

1001 回覆
62 Like 3 Dislike
**

同一時間,具象源族的中庭上,兩個少年在毒辣的陽光下切磋,一人顯得從容不迫,拳風霍霍作響。另一個胖子則揮汗如雨,使出渾身解數,以半吊子的幻術來抵擋前者的攻擊。

步伐被接二連三的崩拳打亂,失去反擊的節奏,胖子被腳下的石頭絆倒,狠狽地摔在磚地上。

「Legalize!」

瘦削少年眼神一凝,捏住鋼絲的拳頭,幻化成一柄銀色三叉,往下一刺,鋒利的叉尖抵在胖子脖頸上,立時分出勝負。

當胖子嚇得雙腳發軟時,瘦削少年嘴角微微上揚,陽光照在他稚氣未脫的臉龐上,顯得稜角分明,已隱約可以看到那一副殺伐果斷的男人的皺型了。是的,他正是將來源奧教十二理事之一,鐵律使。

不過成為他日在這個世界咤風雲使之前,現在就是吳紀德好了。吳紀德,恪守法紀,以武揚德。

嘛,至於攤坐在地上,落敗卻無半點羞意的胖子,則是具象源族的大少爺,陳研鈞。

「嗄嗄,投降投降......吳大哥,求你放過細佬啦。日日都打,你真喺日日都想打咩?」陳研鈞喘著氣,苦笑道。

「研鈞,我奉陳叔叔之命,必須將你訓練成下任繼承者,延續家族嘅未來。難道你無渴望成為源族之主?」

「呸呸呸,做當家咁麻煩,倒不如好似大伯父咁,日日玩吓女人,不知幾過癮。如果唔喺伯父話做家主就可以玩更多更多嘅美女,我先唔會陪你癲啊!」

「研鈞。」吳紀德眉頭一皺,不厭其煩地糾正道:「做源族家主可以維持正義,保護更多需要幫忙嘅人。你應該朝呢個方向去努力。」

「正義可以當飯食?計我話,不如吳大哥你做家主啦。」

「不可。我只會喺家族嘅過客。不久將來我會離開呢個地方,投身源奧教。我日後一定會變得更強,將投靠鏡算軍神嘅亂臣賊子通通肅清,然後手刃鏡算軍神,割其頭顱示眾,為父親仇雪恨。你同研希會支持我嗎?」

「當然。你喺我地大哥啊。第日等大哥你出手鎮殺𠴱個大惡人鏡算軍神,我地就出兵幫你開路,哈哈。不過,你唔嫌我一身豬油,行得慢就好囉,嘿嘿。」

「一言為定。」
吳紀德點頭,目光移到遠處,閃爍不定。就在這時,一個身穿廚師服,帶廚師高帽的少年迎面走來。少年一手提著餐盒,一手執古籍,口中唸唸有詞。他身上的衫褲衣不稱身,即使黑色褲管已經卷了好幾摺,還是鬆垮垮的。 他皮膚白皙,渾身散發出跟年紀不符,淡淡的陰冷氣息。

小時候的酷刑魔-陳研希。

吳紀德對經過的陳研希問道:「研希,要切磋下嗎?聽陳叔叔講,你已經成為源者,恭喜。」

陳研希冷冷地掃了兩人一眼:「行刑同美食以外,一律無興趣。而且,我會殺死你。」

吳紀德訕笑一聲,沒有答話。

陳研鈞目光落在弟弟手中的古籍上,意外地問道:「喔,你竟然會睇《南華經》?你唔會當咗《南華經》喺食譜嗎?」
「牛,喺牛。我最近研究牛........庖丁喺一個好廚師。你兩個唔會明白庖丁有幾偉大。」

「牛?庖丁?」吳紀德和陳研鈞不解問道。

跟弟弟不同,陳研鈞腦海浮現的並非一頭活生生的牛,而是熟成牛扒啦,蒜香牛柳粒啦,紅酒燴牛尾啦。想到這裡,他的大肚子便發出「咕嚕咕嚕」的打雷聲。

「咕嚕咕嚕!」

他摸一摸肚皮,看到陳研希手中的餐盒,雙眼頓時發光,口水不自主流了一地。他嚥一口口水,一手奪去餐盒,抱在身前,然後躲得遠遠的。

陳研希愣一下,沒有阻止,任由這個胖大哥像餓狗搶屎般打開餐盒,拿出裡面熱騰騰的大包。不知怎地,吳紀德從陳研希的臉上看到一道古怪的笑意一閃而逝。

「嘩,嗚呀。喺大包呀!呢個包又咩名堂?」

「哥,你鍾意食就食吧。反正喺失敗品。呢個叫『牛魔王』一號。」陳研希邁步說道。

「好熱好熱,原來喺流沙大包!」陳研鈞狼吞虎嚥,這時候已經在啃第二個大包了。包中的汁液從他的嘴角滑下。

「唔,白色流沙?啲味怪怪地,好似有啲腥?咩有奶黃喺白色?」陳研鈞抹一抹嘴角,奇怪地看著包中的汁液。

陳研希身影已漸遠,陰冷的聲音傳來,傳進吳紀德和陳研鈞的耳畔中,更害後者直接昏過去。
「牛精液…....好新鮮,仲熱辣辣。不過,之所以喺失敗品,因為隻牛有性病。」他如是說。
牛小悠…
解牛…
一陣加甜 真甜
額......乜庖丁係人名來嘅咩
牛小悠…
解牛…

加完甜就解牛
wubba lubba dub dub

姓丁
十歲邊識解庖人
原來小姓吳
今次真係唔L記得咗

「然後手刃鏡算軍神,割其頭顱示眾」
鏡兄 他日必有一戰

講,我老豆究竟係點瓜嘅!
大吉利是

契弟飲完會盡快寫
巴打絲打聽日睇

契弟飲完會盡快寫
巴打絲打聽日睇

享受人生

姓丁
十歲邊識解庖人

庖丁唔係解宰牛既人咩
係姓丁咩
巴打記得我嗎
我追翻哂啦

姓丁
十歲邊識解庖人

庖丁唔係解宰牛既人咩
係姓丁咩
巴打記得我嗎
我追翻哂啦

未覆衝巴
當然記得啦
衝巴未咁快出住

無記錯 丁喺廚師姓 幫個主公煮飯仔
庖人喺為古代廚師嘅稱呼
中學時佬學.....好似喺

姓丁
十歲邊識解庖人

庖丁唔係解宰牛既人咩
係姓丁咩
巴打記得我嗎
我追翻哂啦

不要太認真

姓丁
十歲邊識解庖人

庖丁唔係解宰牛既人咩
係姓丁咩
巴打記得我嗎
我追翻哂啦

未覆衝巴
當然記得啦
衝巴未咁快出住

庖人喺為古代廚師嘅稱呼

我記得丁好似係解茄喱啡,路人甲乙丙丁咁解,庖就解廚房做劏肉嘅。

中學讀完就唔記得。

牛魔王好似幾好味,不如下次用牛鞭整韃靼牛肉

姓丁
十歲邊識解庖人

庖丁唔係解宰牛既人咩
係姓丁咩
巴打記得我嗎
我追翻哂啦

未覆衝巴
當然記得啦
衝巴未咁快出住

庖人喺為古代廚師嘅稱呼

開心仔
說好的甜
說好的文
中出巴瞓左
仲未酒醒
甜到自己要打個丁先?
甜到自己要打個丁先?

J到暈咗
甜到自己要打個丁先?

J到暈咗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞