鄭PD燒腦綜藝討論區(2) - Netflix 魔鬼的計謀 10/10最終回

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
聰明既人要扮蠢係好易
蠢既人要扮聰明先係難

當初有幾多人真係有本事睇得出聖圭係醒到咁?
依家軌道個team入面,好明顯都潛左幾隻野心勃勃係入面啦

仲要呀嬸呢啲本身心水清,又唔得罪人,好容易生存落去
當年柳正炫大哥咪就係遠離鬥爭中心,最後一路行到top3。仲要s2係出晒名腥風血雨,盧洪哲洪溱浩南輝鍾呢啲,個個都醒得黎又識玩game,咪又係大哥行到最尾
咁一定會做壞個朵 鄭中淵應該唔會畀咁嘅事情發生
阿嬸就話姐 勝寬真係純靠軌道先撈到宜家
我覺得肥仔仲黑人憎過軌道
成個太監咁 陰陰濕濕
比人呃好小事,無人可以完全唔比人呃
洪溱浩同張東民呢啲夠醒未?佢地比人呃都唔止一兩次啦
強者既真正特質係,犯錯後處於逆風個陣,唔會亂,仲可以做到翻正確選擇去化解危機
100%唔比人呃個啲唔叫強者,個啲叫神,可以掌握絕對資訊,which is 世上唔會出現

呀嬸handle呃換地卷都做得幾好,佢一無拆穿對面,二係幫對面揚開左佢會呃人黎幫對家賺敵人,自己拎住大義立於不敗之地,唔驚攤牌。
呢單野仲賣左個人情比敵人,如果雙方繼續扮傻,對家仲要還個人情比自己添。但自己已經摸清對方底
(Btw送東載去死都有呀嬸功勞,你留意下係佢幫手揚開去煮死東載)

呀嬸賣地個陣,張卷對佢黎講根本就不痛不癢,因為根本就無人會攻擊佢。呢個企位都係佢自己本事賺翻黎。
張卷本身對佢no cost,佢依家最後結果係做完順水人情,又摸清對方個底,又揚開左比人知對家係會呃人有野心,自己又繼續做好人弱者既角色,仲要分分鐘對家呃佢個個要還人情比自己
呢啲手段每一樣都係東載無能力做既野,而呢啲能力個priority絕對高過單純既運算能力
佢做記者同玩天秤真係troll到傻
記人樣基本上係自己霸chance換piece
呢啲類似既遊戲大家都睇左n套啦

首要能力係要識做人先
第二係要有人格魅力
第三先係運算能力玩game能力

能力重要性係有分先後

東載擺到明係完全唔識做人,有晚肥仔offer和解,佢講野倔到死,呢啲時間比d 模梭兩可嘅答案咪算
腦男比佢個評價都幾一針見血,自己劃地自牢,限死自己無左同對面合作嘅空間。
而東載最後excatly 就係死係呢樣手上,想同對家合作,結果一黎就比人背叛收皮

東載無人格魅力又唔識做人,死得早係好合理亦唔可惜。倒翻轉其他人會on99咁一個一個企係到比佢由頭殺到尾先係奇事。
東載呢啲又倔又唔識收斂,除非有聖圭咁強個人魅力啦,咁d女可能就無條件照下你
但要留意返,監獄解鎖一開始難度比較低
思源係最近幾次先入去所以係愈來愈難

呀婆算係平穩發揮有on9位亦有叻位,係團隊黎講有個咁既人幾好
但作為決賽選手,單人play真係冇任何睇頭
idol 我都仲可以想像到佢可以突然覺醒黎幾個型鏡頭打決賽
呀婆真係咪搞
講得好啱 每集有death match嘅話 Devil’s Plan應該一早勁多背叛 大家都為生存 依家個節目仲要係同屋相處日對夜對 叫人點睇背叛、私下聯盟 變到無咁好睇
真,佢仲要係蠢
節目組叫idol上 我覺得都係睇中佢地fans base大
本身勝寛都叫綜藝界出名 加上自己團SEVENTEEN全世界咁出名,係會想討好佢嘅
加上佢都好識做人
京林姐最想佢快啲走 屌佢又廢又on9 東載走佢都有份參與 好撚燥睇到
偲源喊得好靚
棋士feel 唔到佢有用腦 連求勝嘅心都無
動物排列純粹躺平等人救
宜家係到睇鄭中淵同羅pd嘅直播

1. The Genius選角雖然一開始有預料到邊啲選手會比較勁,但係揀得入嚟一定係覺得有贏嘅可能性,唔會塞水魚

佢覺得咁短時間畀咁多沖擊,選手會成長,咁先好睇

2. 魔鬼同genius唔同在於,魔鬼係合宿,選手係咁短時間內對上升同下降嘅感受強烈好多。遊戲機制serious左,所以「努力把不是遊戲的部分 盡量弄得舒服一點」=豪華食宿

3. 雖然遊戲好有邏輯性,但係玩嘅人唔一定會跟邏輯行動

所以軌道係咁扶傷救弱 其實間接攪到啲人成長唔到
宜家畀人屌廢個幾個(e.g. 勝寬 京林 骨科醫生 棋手)咩就係連續幾個game都係淨係識聽人枝笛 等軌道造王者
比軌道哥玩到咁多人入決賽
仲要一開始扮醒
https://youtu.be/xs5tGRCYyAw?si=iGspLyLcOn0c7Fsv
youtube演算法搵到班cast自己嘅頭1-4集review
係錫辰youtube channel upload,聽講嚟緊集數都會react
第1期有涓祐(圍棋女)、東珠、錫辰、東載同紀堯姆(外國人)

https://youtu.be/MSOomp5NTig?si=PHWWSlLI1wMhXk-y
至於呢條nexfilx韓國官方channel upload都係頭1-4集review
但係有偲源、錫辰同電燈膽峻彬(肥仔)

聽返佢哋講返當時拍攝嘅心路歷程幾得意
唔知係咪香港人文化問題,三樣能力入面最重要既待人處世香港觀眾好似品品出個味咁
好多人都剩係focus落隻game玩成點,但呢樣真心唔係首要能力黎

攻城為下,攻心為上,
除非你天才到1打10都肯定自己贏啦,否則前期肯定係識攻心先係最勁,睇呢啲係睇有無高手識攻心同點攻心

玩game鬥勁係中後期先會有發揮,例如洪溱浩啲創意5v5,open pass,張東民自己特登輸落去玩十二將棋show off表演賽,etc
全部都係去到後期大家晒冷唔駛隱藏個陣先有呢啲高手玩game睇
其實我有啲想睇車simple 對軌道狗
如果車simple有入選應該幾正

不過我估軌道狗都係9成輸
又咁講 柳政炫本身都入左4 5 次Death Match

只係佢次次都贏到啫
邊有45次,又吹大
呀嬸心水清,識睇人,打雙面poker,大話poker呢類應該勁
你要極限運算,例如聯合個啲就應該唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞