鄭PD燒腦綜藝討論區(2) - Netflix 魔鬼的計謀 10/10最終回

1001 回覆
22 Like 2 Dislike

鄭PD:「因為羅PD給我賺錢了,所以我正在用它。」

最新作 - Netflix 魔鬼的計謀

製作《大逃脫》、《女高推理班》系列的鄭鐘然PD攜手 Netflix,推出全新燒腦生存遊戲綜藝《魔鬼的計謀(The Devils Plan)》,近日 Netflix 公開 12 名玩家身份,來自醫生、律師、職業圍棋棋手、藝人等多個領域的參加者,爭奪 5 億韓元獎金。

《魔鬼的計謀》玩家將圍繞最佳大腦的位置展開爲期一週的對決。玩家可以有洞察真相的天才計劃、打動對方心靈的智慧、超越禁忌等爲了勝利的任何計劃。他們在爲期一週的集體住宿中形成了一個社會,進行考驗自己侷限性的激烈的頭腦生存遊戲。

出演:河錫辰、趙涓祐、李惠星、李偲源、勝寛(SEVENTEEN)、軌道、徐有旼、徐東珠、朴京林、金東載、紀堯姆.帕特里、郭峻彬

製作人:鄭鐘然
跟番Netflix正名

如果大家睇完唔夠喉推介番以下同類綜藝(排名不分先後):

鄭PD作品 (全部大推)
遊戲的法則 The Genius S1-S4 (必睇!)
Society Game S1 S2
大逃出 S1-S4
女高推理班 S1 S2

其他
犯罪現場 Crime Scene S1-S3 (私心推)
時光旅店
血之遊戲 S1 S2
金錢遊戲 Money Game
CODE - 秘密的房間
頂樓
尋寶遊戲

純生存類 / 真人show
問題的男人 (200集+ Talkshow類綜藝)
生存男女
海妖的呼喚:火之島生存戰
Busted!明星來解謎 S1-S3 (劇本RP)
新世界: 虛擬貨幣爭霸戰
韓星地帶:求生大作戰

鬥智/生存/真人show... 其他歡迎補充
Lm
睇到第四集
兩個細細粒一間房 兩個對野都好似好大
第九集好精彩
第五集先岩 一開始
灰褲白色短T
Lm
lm
睇到 個背叛女 嗰集 完全覺得係 佢似比人sell美容 入黑房高壓式比幾個人一齊叫佢背叛咁 少啲主見/定力都gg
lm
都係唔明圍棋女係草皮無喇喇夾住偲源攻擊軌道jm9到最後仲要比偲源既拍檔錫辰搞自己出局
比偲源利用 然後其他寄生蟲又起哄叫圍棋女要為自己攻擊
所以點解圍棋女out左 偲源會崩潰
講到尾都係圍棋女廢
佢本身對自己隊友信任都唔高
鬼叫另外兩條友連個數字都可以記唔到
有冇人將game 1 既rule打出黎
太多角色
少數派嗰邊其實全部都好正氣
跟規則 場外唔會搞事 唔會有任何抹黑 杯葛
啱嘅就一齊合作 唔啱嘅就下一次
唔會抗拒同任意邊位合作
合作得 就真心想大家都有得益 唔會輕易背叛
恐怖份子x2
1. 一次散發病毒機會
2.有治癒病毒感染的解毒劑能力
3.每位恐怖分子有1發子彈

研究員x2
搵到帶有抗體既市民 制作治療劑 (需時2回合)

記者x1
確認一個玩家既角色

市民x5
無特別功用 其中一位市民帶有抗體

搜查官x1
每回合有一發子彈可以殺人

狂熱份子x1
無特別功用 要自己死亡先可以贏
新post lm
都係叫慣鄭中淵PD多啲,突然間netfilx話叫鄭鍾然真係
咁肥仔可能都係啦
鍾淵好似都有人咁譯
唔知Netflix 係正名定音譯
有實力洗咩用超技術
Netflix 有無類似既燒腦綜藝?
睇po頭,有啲應該可以係netflix上面搵到,搵唔到嘅就用自己方式睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞