鄭PD燒腦綜藝討論區(2) - Netflix 魔鬼的計謀 10/10最終回

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
最尾三集劇本feel濃到
其實好似錫辰咁講
啲game應該係好精彩
如果唔係啲人玩到咁嘅話
玩到咁都有劇本
Idol好純品好可愛
TG 入面好多時都有相對大比例既參加者本身係演藝界 or 播音員之類出身

多呢啲人聚埋一齊先識炒氣氛,個綜藝效果先好

剩係玩game叻唔叻呢啲係同綜藝效果無太大關係,倒如李準碩,崔連勝呢啲都係醒目識玩game,但佢地好悶,真係剩係掛住贏。
特別係崔連勝,人地節目開頭例牌吹下水串下玩下開心下,佢就講d咩點解連今日都要吵吵鬧鬧之類,topic killer黎
金玖拉車simple呢啲好早期比人out,但佢兩個綜藝效果都好撚正,特別係車simple

今次呢班參賽者,由選角已經同TG好唔同,
啲日常互動都無TG開頭咁過癮
唔太覺似TG s5
但係佢整走death match真係搞到少數派冇得玩
一係就直情加大逃脫元素畀少數派另一條生路
合宿+7日+唔使日日淘汰 同一團人玩到尾係唔會好睇
軌道應該真柒而唔係特登整走東珠
如果佢要確保自己入硬決賽
R2就可以俾棋手嬴完game
唔駛搞到R4
合宿呢part其實有少少覺得佢係放左society game既元素落去
睇下封閉環境對人有咩影響
如果有埋我諗件事會完得刺激好多
岩呀錫辰都直情講好似society 鄭中淵自己都認
但係睇完覺得第二季要調整到起碼大聯盟優勢唔會持續到決賽前
如果唔係 成個小社會咁 一定會排擠能力強 威脅性高嘅選手 跟住搞到佢地專場game冇發揮
其實我睇完覺得全套都有少少劇本味
因為劇情真係發展到好做電視劇咁
其實我覺得整體遊戲設計係ok
有合宿元素 所以自然大聯盟有優勢係ok
中間都有穿插估號碼game比機會少數派反cup
今季最大問題係選角上面太多唔用腦既寄生蟲
啲player玩既方式偏離晒製作組既設計意圖
靚仔係正義

不過老實講,軌道根本上就係借幫助所謂弱少去增加自己既勝算
連poker都不停咁提住,明明已經無呢枝歌仔唱
佢都係想做戲比人睇啫,好撚假。
五子棋
有無人大部分game睇果陣都係唔明做緊咩
或者要等佢地玩左一輪先明
純粹係個程都覺得好刺激?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞