鄭PD燒腦綜藝討論區(2) - Netflix 魔鬼的計謀 10/10最終回

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
醫生獎金賽都有啲貢獻
佢兩個完全係零
又真係幾好丁
咩就係the genius
不過都係因為唔一定要有人走軌道先係到共產
我諗節目組係預左有玩家會咁
但係冇預到咁撚成功 搞走囇啲game changer(東載紀堯姆)成個mm悶過監獄
認同!
劇情黎講idol 同棋士一撚樣
但idol 呢個身份本身好似屈機好多
就算咩都唔做好似都冇問題咁
唔知係咪我錯覺?
我覺得明明呢條友冇乜用
但大家好似都會錫住佢/特別照顧佢
默認會比佢留耐D
有冇人睇開韓綜…係咪有d 咁既潛規則
我一開始其實以為佢係為左立人設想搶多d 鏡頭所以扮大愛
因為一套綜藝/劇集入面有件聖母都好正常,可以推動劇情發展
成件事係班廢柴既問題,太多人buy 佢
正常比例積極/背叛/自私/正義之類唔同type 既人都佔d 係最好睇

不過好處係令我覺得套野真係冇劇本?
睇其他真人show 唔少都有劇本味/feel 到製作組干預
有睇過the genius 既大家都知,一開始太多人個陣,就算比你係洪溱浩張東民咁撚勁,你都要入主車群隱藏自己扮平凡
人太多根本無道理可以講

依家你地口中所謂寄生個班,有好多根本就唔廢
呀嬸,男團靚仔,大波矮妹,呢幾個根本係醒目既

軌道只不過係比好多人推出嚟做擋戰牌做傻仔等佢受靶
其實只係人多個面有件on9仔軌道係到做戰靶
D人仲大有空間隱藏實力,你先會見到個結果係佢地好似無咩發揮咁姐

人多就要隱藏自己根本係做得啱
mm大部分game都要結盟玩
一開始咩都唔做成個 freerider咁 邊有人會肯結
個話語權去左人地到 就算後面想發力都好難
睇番天秤計數個part
只可以講大部分真係廢唔係扮
數學唔叻唔代表廢
一隻game代表唔到所有野,你睇砌英文隻game,成班人英文屌打絕大部分香港人,語文能力都係能力
連個呀嬸,男團靚仔,都勁

特別係呀嬸,佢有幾個位勁,一係識走位,二係監獄解謎,解得出蠢極有限,仲要佢好似快過偲源解到,三係佢敏感sense到啲人真偽,比人呃換地卷勁快知,佢只係唔出聲,做好人角色,仲要角幣搵錫辰個下又係醒
呢度好多人都睇過同係咁提住the genius

睇咁耐the genius都仲唔明?
生存法則既golden rule就係 :
初期人多,扮蠢扮平凡埋堆隱藏自己 (否則變柒頭南鍾輝)
中期得翻一半人左右,開始展現價值,但唔好卷入鬥爭中心,要自己走位唔好得罪人
後期last 4-5人,就火力全開不道德,唔駛再考慮long term benefit

東載呢啲衰係唔識一開波係要假惺惺賺信任埋左堆先
第一晚獎金賽已經得罪人多稱呼人少
人地定左個賺幣策略出嚟,一係你就立即講到明自己唔受呢套,自己都想賺幣有能者得之。
唔係唔出聲等大家deal好之後到自己就借啲意食。
佢由一開始就係背叛自私路線,無信任基礎。
佢條路excatly 就係genius s3 既金京勳,結局都係一樣, 比人極速淘汰。
根本一開始人多係無道理可以講,主車群一圍爐你就100% main match收皮。仲要依家無death match,你想靠個人能力起死回生都無可能
好多都有睇好鐘意,原來係鄭PD
總結就係東載如果去the genius無論邊一季都只會係前期淘汰既墊底水平

你要展現個人能力既前提係你要挨得過前期既大混戰大逃殺先
你pass唔到大逃殺個關,咩野個人能力都係on9,晒氣

東載係聖圭既全方位downgrade版,真心唔明死左有咩可惜。

就算同樣剩係計呢套魔鬼,靚仔腦男都已經係東載既全面upgrade version

呢套野真正既死因唔係比軌道條濕鳩玩爛,係呢班人本身大部分個人魅力唔高,個綜藝效果又差(the genius 本身好多演藝界,拎個班演員同普通人比唔太fair其實)

隻game本身個design都有問題,根本成個作品個設計都唔鼓勵啲人去背叛反cup
The genius就話有death match比人靠個人能力做不死鳥姐
依家無death match,你main match一比人圍攻就可以直接翻屋企,呢個setting仲點叫人背叛?

個作品設定本身係限制左令人背叛唔到,但個main match又揀啲要有背叛先會好玩同好睇既遊戲。呢個先係根本上既矛盾
東載自己衰多代入我係骨醫都唔信東載。
Day1,Day2大家都敵對,Day3遊戲中途先組隊,本身就唔係好熟。
最大獲東載見兩條女行動就懷疑人,自己都唔信人,對方梗係有疑心。
有啲失望東珠MIT數學系,呢個Game倒米
鬼佬先係真魔鬼
可能呢個就係'' 魔鬼的計謀'' 嘅特色, foul人set到咁 一定準決賽會淨低唔少人, 而家就係希望佢喺密室入面 有啲可以解釋到啲咁戇鳩規則嘅秘密
直接宣佈冠軍
咁講錫辰咪又係計唔到
成個game 係得軌道最清楚做緊咩
軌道衰係衰在聖母搞到成個節目冇咁刺激
但論能力/智力佢一定係top3
我諗阿婆唯一可以吹奏既得交際暫時既game都睇唔出佢玩遊戲有咩突出,反而柒位就幾明顯
病毒game一開波自爆全game最重要身份,其他game大部分都係抱團,你話草皮game好快sense到自己比人呃左好醒,咁唔係正因為蠢先比人呃?獎金game直頭天枰係柒到喊,認樣又係係唔係都尻撞咁款,錯勁多
咁當然如果你話佢扮柒扮豬食老虎咁我無野好講,期待佢final match一野屌爆全場
錫辰其實都只係計唔出最後嗰粒
但阿婆東珠佢地真心黑人問號
東珠係一開始計錯時間又少一路推 要做決定 搞到啲野亂晒 阿婆由頭到尾直頭連實數都無 淨係呢粒大過嗰粒 完全零幫手 得個嘈字

軌道玩game基本上係醒過錫辰 但除左草皮game 軌道基本上唔會有淘汰問題 因為唔會有人打佢 又掌握人力物力大團隊資訊但錫辰佢基本上要玩孤狼咁濟 自身遊戲難度本身就差幾皮
諗諗下如果決賽final唔係錫辰/東珠/軌道/偲源呢4個是旦兩個都幾反轉
例如阿嬸vs偶像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞