鄭PD燒腦綜藝討論區(2) - Netflix 魔鬼的計謀 10/10最終回

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
沖涼房冇cam
會唔會最後大媽贏冠
動物同草地設計都幾好玩同幾好睇
如果係個人賽嘅話
人格魅力好重要,睇佢入監獄解環解到兩點好難唔愛上佢,對比返其他嗰啲廢柴例如肥仔真係入去瞓嘅,piece鎖都係佢夠執著先成到事
同埋唔認同佢痴住勁人,好似掉骰仔果關佢一開波唔好彩就入左去坐,東載叫佢唔好用piece咁浪費,佢都冇聽,有自己主見,諗返轉頭佢果下冇急住出獄最後收皮就係佢,鬼佬就係太聽東載講,東載走左其實已經係靠自己捱到而家
最後最重要又夠靚,講野正氣,多人鍾意好正常
呢個大媽勝在就係同所有人打好關係
所以無人會特登害佢 甚至幫佢一把
有機會佢最後先係大boss
但作為觀眾睇真係好眼冤
冇睇開韓綜 覺得魔鬼幾好睇

宜家得更新睇返the genius s1
睇左2集 覺得麻麻地

暫時都係抱團game 人多嗰邊贏
係咪越後越精彩
我諗都算?
前期多人都係抱團 不過genius都係睇某幾個人個人能力show off架喇
叫做d player都有用下腦玩game
前面d game有幾個keep 住on99
咁所以唔on9已經好難得,同埋佢本身都係廢柴組,算係光榮收皮
MM3三人組就應該齊齊拎5分算
大家5分就一齊攬炒
到時睇班中共點玩
真 個下攪炒可以直接out 3定4個
一定對佢地有利
The genius一般嚟講係越後越精彩 因為一開始一定撻個娛樂圈老餅係到lead住人
個車老師走左之後金九拉蝦蝦霸霸 main match基本上冇death match咁過癮
但係遊戲玩得盡興 同埋選手多樣化程度係好過魔鬼
出唔到線,D金幣留黎都冇用,反正-5 =點都要走一個
我覺得同魔鬼風格都幾唔同,日見夜見 同埋 打完又要合作其實幾有趣,但效果未必想像中咁
但你防守叻極都只可以防相鄰果兩,3個
俾着對面要尾刀你都係等死
所以跟本冇解
勁憎佢無啲主見任人擺佈 無判斷力
咁都做到醫生
套返鄭pd所講,以節目形式嚟分析
the genius一個禮拜聚埋錄一次,偏競賽
society game係大家聚幾日錄,偏社會實驗
仲有(劇透)

照計devil's plan係多種模式嘅混合
朝早鬥餐死,夜晚要團結,精神分裂咁款
當the genius spinoff咁睇會覺得競賽唔激
但係學錫辰話齋,當睇社會福利模型失敗就perfect
https://www.instagram.com/stories/danielles38/3207555417966728254/
碌ig story見到 (東載ig尋日都有出story)
東載 惠星 京林 同 東珠 私底下意想不到地都有聚過
當觀眾成日為節目入面嘅恩怨抱打不平嘅時候
話唔定佢哋因為節目而投緣,比我哋想像中frd
再用呢種心態睇返節目就有種一笑泯恩仇嘅感悟
睇到第六集 好撚憎果個死肥仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞