Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
窮撚想買部機,都係做下文書野同埋玩football manager
Budget <$5000
請問有無好介紹
執部大牌子i5-1240P全新減價機
加拿大特價無i5-1240 機簡
Acer Nitro 5 15.6" Gaming Laptop - Black (Intel Core i5-11400H/512GB SSD/8GB RAM/GTX 1650/Windows 11)
ASUS Vivobook 15 15.6" Laptop - Quiet Blue (Intel Core i5-1235U /512GB SSD/8GB RAM
岩 budget 都係得依2部,請問係唔係都係ASUS個部好d
外國買6800u/h機
Canada 搵下best buy
小弟想買部新notebook 打算攞去英國用
主要用緊做文書, 上網, 睇youtube, netflix 同 twitch, 打機方面我就唔苛求, 始終最緊要係夠耐用同輕便, 可以拎住周圍去都唔會覺得攰
而家暫時心水有3部, 都係13吋左右:
1. Macbook Air m2 (耐用方面應該唔太大問題, 係擔心用唔慣佢個系統, 同埋係咪應該加多8GB ram?)
2. Asus Zenbook S13 OLED (我而家部notebook 都係zenbook, 用咗大約6-7年都仲用到, 真係幾耐用但係開始load 得慢同好窒)
3. Lenovo Thinkpad X13 G3 (做緊特價, 睇價錢好似好吸引)
https://www.lenovo.com/hk/zh/p/laptops/thinkpad/thinkpadx/thinkpad-x13-gen-3-(13-inch-intel)/21bn00cphh#reviews
請問揀邊部好, 或者有無其他好介紹
dont use brain : m2 > s13 > G3
want some gaming: s13> m2> g3
Macbook M1 打多啲specs好過
唔熟電腦野,MOSS 今年有quota想轉過部notebook

見唔少巴打都有講ASUS ,想問下意見,下面3部機應該點取捨?

Vivobook Pro 15 OLED (R9, RTX4060, Quiet Blue)
Zenbook 14X OLED (i9, RTX3050, Sandstone Beige)
Zenbook S 13 OLED (R7, Vestige Beige)

平時用黎youtube/google remote 公司desktop 做文書多,之後有打算學下programming 同 figma / civil3d / autocad 等software

唔該
你會唔會畫複雜既圖?😅😅😟
驚就買sold by Amazon
似新野 之前美馬4060冇配2k mon版
想問下1萬至1萬5左右預算,
邊部可以畫到AUTOCAD 同打R6,
我自己上網看就見MSI Katana 個D萬頭就有4060加13620H,加埋32G ram,
同埋Lenovo 的LOQ Moss都係萬頭,但無得升32g ram
同埋我見大家都推ASUS,但我見好多人都話asus好容易遇到有問題要返廠
另外想問埋,如果想加ram係自己買返黎加定係買個時加埋好D? 如果自己加,保養會唔會唔保?
唔該各位師兄幫忙解答同推介
邊部gaming 散熱表現好同埋唔洗下下將個風扇開到最大去散熱
scar 18 scar 16
其實你可以自已搵max q位(降tdp)
1. Asus 機出問題 本身唔係成日有

2. 你自己識拆換ram 可以自己搞 否則買果陣問有冇幫手upgrade ram

3. 自己加 唔會唔保
複雜係指好多layer 好多reference ?
如果係既話,唔會
好似幾抵玩 問下先
laptop 16gb ram + 1TB 好似唔多咁既 係咪多數買黎自己換
https://www.fortress.com.hk/zt/product/vivobook-16-m1605ya-notebook/p/BP_13037056
豐澤依部16"有冇伏? 聽日一次過出去睇實物
Asus啲機嘅model 點睇係旗艦定中階?
Strix Zephyrus點分的
如果你要打埋機 Vivobook pro 15 4060
你要你朋友個部咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞