Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
用左2年平時唔用會打棟放慳位
唔知裡面會變成點
香港asus會唔會幫客重上液金
我係US Asus Tech Support Chat 問左
第一個Agent 話國際保淨係包頭一年
我再追問佢就射左另一個Agent 俾我
佢答話3年都有國際保

跟住佢send 番個chat history 同 case no. 俾我留底

希望真係有3年國際保 但又唔想部機壞
所以短期內唔會有新update

液金原廠正常都唔會專登幫你換,除非維修拆過先會重新上,所以如果平時成日拎出拎入,又放上架打斜放,真係唔好買液金嘅機,我早幾個月換機冇買ROG同proArt studiobook ,而係買vivobook pro 16x其中一個原因都係部機用翻普通散熱膏而唔係液金,唔驚佢出問題,就算耐左要換散熱膏都肯定易過換液金好多
換phase change thermal paste
有部 SCAR 18 G834JZ
13980HX
4080 12G
1TB SSD
32GB RAM
賣緊3000USD

睇黎依部好似ok?

我依邊買機個運費好貴 所以幫襯唔到AMAZON
用緊 amd cpu積熱tablet
中哂啲死症, 睇嚟換完thermal paste可能仲衰
有問題問

我自己上了2tb ssd, 今日開機得番1.98gb但我完全未用,可以點搞
已解決
今年有冇g16 bug價
macbook都得啦
去日本做野應該買左notebook先去 定去到日本買好
正常的
自行 Google SSD 二進制改十進制
Laptop上面4050係咪同3060差少少only
Ching想問下MSI KATANA 15 (I7-12650H & RTX4070)依家11000蚊唔洗屌唔屌得過?
部ASU’s strix g16 best deal 已經冇哂
多謝巴打,試吓搵下先
計數來 唔好真改

Ssd 本身用二進制計 到安裝os 用左十進制計 所以有1tb 點解得9xxgb
Black Friday 未正式開始已經清貨收檔
how much
1699usd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞