Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
Acer機 qc麻麻
Vivo 16 pro OLED
Vivo 16 X OLED
邊個好d, Amazon見到價錢一樣
但16X 32GB ram
同價位得omen揀
16 pro
想請問下
想要獨立顯示咔 + i7 12代上 16ram
15吋有咩平靚正選擇?

睇到部14吋 $6000左右
請問
1. Inspiron 16, 1335u, 8 gb ram
2. Acer aspire 7, 1260p, 16gm ram

2部都特價,Acer 個部貴600蚊但好似硬件都好過Dell個部

請問 Acer屌唔屌得過
可以分享下點解覺得唔啱用?
1.8kg 真係重
7480hs 冇想像中咁power effection
oled Mon 要用番asus software 先tune 到顔色
得個殼上半係金屬 下半係膠
4050 都夠玩esport title 不過我已經有pc
efficient
係咪無得買RTX4090 laptop?
好似美國啱啱岀咗禁制令
can,4090 laptop 粒chip係desktop 4080
笑左
唔該曬兩位巴打
想問多樣野: Asus Zenbook S13 OLED (i7) 同 MSI Prestige 13 EVO A13M 比較, 揀邊部好? 唔該
想問下買左隻sn850x 2tb俾美馬部Asus rog strix g16淨係裝game同放data,用番跟機條512gb繼續做番os drive,但係驚條sn850x放slot 2位貼住張wifi咭會過熱, 可唔可以將張sn850x同跟機條512gb調轉放擺喺slot1 ,定係os drive隻ssd係一定要放slot 1唔轉得?
ASUS ROG Zephyrus Duo 16 先2999 好似好吸引咁
因為oled食電
Laptop版gpu 算力同desktop 差好多
壞機要換機 你地會揀邊部
12700h勁好多, 35-45w食電好多, ips, 得14吋, 上年10月出
7730u廢好多, 15w, oled mon, 16吋, 今年1月出
用途上網同睇片多
想要16吋多d 但原本部機7530u好慢 開野要一陣先有反應 7730又只係勁少少 (電腦9400f開野秒開 唔知係唔係手提電腦反龍慢d)

Model: TP3402ZA-AIF27046WT
Model: TN3604YA-B7094WT
7730u太舊
7730u = 5800u
但其實都係秒開
laptop amd好太多
但係我開個撳個制都要0.5秒反應
換機問題係因為關機唔用 電池照倒水
檢查過曬全部全事先同我換機
有時撳制無反應 唔通關粒u事
但係我開個文件夾撳個制都要0.5秒反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞