Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
用開thinkpad想試吓用gaming notebook, 平時都係文書,youtube,上網咁。 打機會玩call of duty, 中-高質素就得。msi個spec高得黎又冇rog咁貴。請問msi ok嗎? 爬文睇到話個散熱好重要。睇中Vector GP68 HX 13VH RTX4080 。筆直20k左右,請比吓意見
acer swift go 14 (AMD Ryzen 5) 腦場做緊4699
有兩個full-function type-c,1.25kg
asus scar18 chrome之前睇4k youtube間中會有黑格仔,用firefox正常,近排唔知係咪update 完,又無事。
如果打機淨係lol 筆直$10000咁上下 唔想太重 會剪下片咁 有冇咩model 符合呢啲條件
收到,我再碌下先,多謝你咁詳細
打下football manager
想要16 吋
盡量輕,有咩揀?
有冇更新解碼器?

Window media player ms 自己搞 解碼器更新好慢
你點解唔攞筆錢upgrade部desktop?
純文書 淨係上網 用office budget ~5000

有人介紹過我 lenovo thinkbook 14 G6. 我個人麻麻地大陸野 所以想問同價位 spec黎講係未得lenovo 揀?
https://www.price.com.hk/product.php?p=583983
我自己啱啱買咗呢部,腦場賣4700
jj插冰
thanks. 4700係行貨?
有冇師兄幫忙解答, thanks so much!

想請問呢部Yoga Pro 7 (i7, 14.5", Tidal Teal, RTX 4050) 定ROG Zephyrus G14 (2023) GA402NU-N2027W(R7-7735HS, RTX 4050) $9998 好啲?

求解答
啱啱收到部rog g16, 換個插頭,set 埋中文,喺香港買都係交智商稅二手科技,頂級價錢
部Strix G16 無啦啦type c 差唔到電, 試左幾隻牛都唔得
宜家用番跟機圓頭

搵日要出任務
btw 加左200鎂去左3年意外保
邊度換插頭? 想買樓上巴打推介果部strix g16 best deal
佢條電線分兩part , 一係主機to 火牛,二係火牛to 三腳插;part 二其實就係連電飯煲/ 電水壺果d插頭形

Best deal 果個我買左

之後加多$2000 買多張ssd card 同64gb ram 自己DIY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞