Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
有喎, T14s 16gb 都係$6930, 32gb $7060
同意手提電腦用13吋會細咗D
但oled用低頻pwm調光, 加上絕大部分都係反光, 先係真傷眼
主要做文書機同load 4k片
請問Dell Inspiron 14/16張graphics card夠唔夠做?
另外應該揀i5定i7
需要需要上plus
thinkpad不了
喺moss到睇中左 vivobook pro 15 OLED 同埋 ROG G14 (R7,4050)
預計會拎出拎入, 所以都係揀輕身為主
想問下如果少量遊戲 主要拎黎做3D modeling, 係咪應該vivobook, 定還是考慮 G16 (i7 4060)
咁你得Dell, Asus, HP揀
Dell得好少AMD機款,文書機仲係得zen 3
Asus既bios同無分別唔大,得好少選項user可以control到
HP就連香港都得好少款有得賣,香港有得賣價錢都唔抵
moss vivobook pro 15
想問下samsung book pro 同asus oled mon比邊個靚啲求教
放部二手
ASUS ZenBook S13 OLED 13.3吋 (2022) (R7-6800U, 16GB+1TB SSD) UM5302TA (行貨)
正常使用 少少花only
Tg: https://t.me/hekncirkrjxihx
巴打們,如果平時文書,用下Office, 網頁版Whatsapp 14吋左右,大約5000蚊預算,有無好介紹?如果可以唔想Acer 感謝
不嬲同類型產品比較surface啲野都係貴啲,同埋規格冇其他廠咁高,不過買得surface 嘅人都唔會理呢啲野
邊度咁平? 重平過MOSS ?
決定咗g14 4080版
上網睇旺角水貨都係20k
想問下水貨係咪冇保
Amazon冇貨 HID寄番黎都圍番22k
有保
哦,
MOSS 係 vivobook S 14
$ 7500 - 600
三年 + 2.8K mon
-600 係咩?
所以貴400蚊都係moss扺買過呢個6498?
hangseng alumni

我睇緊 14-16’
同要吾要 led
想搵部有齊下面條件:

- 有Numpad
- 解像度2K以上
- 輕身(~1kg)
- 16GB Ram

係咪難過登天
目前淨係諗到LG Gram / Galaxy Book 3系列
請問msi katana 17呢部有冇伏
台灣買16 17k
冇朋友喺台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞