Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
你唔可以用U係同H系比
AMD U VS INTEL U 都係水軍鬥海兵
H系同理
想問下有無人用過samsung notebook?
想搵部輕既拎出拎入
大概1KG左右
見book3pro街價好似8千左右
但照道理勁過枱機9400f
無理由反應慢過幾年前d老爺枱機

我聽日去電腦鋪試下d機係咪咁慢 定係我買左壞機
轉performance mode試下
已經掉番比牙石
真係唔好用U系列同H系列比

H系列放電上限本身比U系列高
唔係比較7530同12700 我連12700係點都唔知 睇數據勁成倍
只係7530連基本操作都要等0.5秒 可能真係壞u/較左最佳電源
U系列 Performance mode 先岩岩追到H系列

啱多位巴打,細佬諗住買部laptop 打機同剪片用。

我大約想玩到cities skyline2 ,佰德之門或者啲3a game, 畫質開到中/高就可以,唔係話太追求最高,不過想最少可以用到4年以上。

上面係我起moss 睇到啱我budget嘅款,想問下巴打有冇話邊款比較推薦,同埋佢地嘅主要分別大概係咩

唔該哂大家!
No budget G18
Thanks 巴打!但係想問點解唔係揀Predator? 我見佢gpu 用4080唔係會比G18好咩
4080 for sure
請問各位師兄galaxybook 3 i5 13th+8gb ram+ 512GB好唔好用,主要都係做下word+powerpoint,有時會玩下Fallout NV之類舊game 無限感激
Acer 果部如有4080 就選acer
8gb ram係死罪
13th = 12th
建議7840h/u
部分Laptop 4080 追到4070ti已經當贏咗
呢幾日都睇緊,helios16 唔計牌子,真係無得輸,同級數下應該係最平,但有師兄話Acer ax麻麻
我都係諗緊helios16 定g18
不過4070同4080 係咪差好遠,我唔係好熟

同埋想問下ching Moss 係咪去到10月31就完
4070同80係天地之別,一定係揀4080,但睇budget

係,10月31號截止,我琴日落order,要到11月尾先有機屋企電腦大爆炸,無機打
80同90個差距係咪都超大?
咁睇嚟真係helio16, 始終同G18差2k
頭先去試13700h 同 7530u 兩部都差唔多
抆左插頭用 就算開最佳電源都唔會慢到0.5秒先有反應

明顯部機真係壞 而且維修幫我洗機 我都無再開最佳電源
同埋唔插電performance 都係關事

5800u果代插電先full performance

12代果陣係宣傳唔插電都keep 到八成performance

Amd Zen3+起純文書開始唔使插電都有八成performance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞