Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
Scar 16 4090 唔見$3349,得sold by Amazon Export Sales LLC $3415 仲要加運費 睇咗好多日都冇sold by Amazon 可以直接寄香港…
想問想買 legion pro 7i from Lenovo 外國官網有冇咩要留意? 有國際保?

https://www.lenovo.com/us/en/model/laptops/legion-laptops/legion-pro-series/legion-pro-7i-gen-8-(16-inch-intel)/len101g0023?selectModel=82WR0000US
最近想增值自己學coding,都有上網碌過notebook for coding/programming
但一黎就係MacBook pro 2023同 air 2022
之後就接Dell XPS15 , Surface Pro 9 5G
會唔會有其他選擇,定係多數都係Apple
美馬/black friday 有無$5k 左右文書機 推介
睇你coding要code咩,寫app ios有自己系統要玩xcode, mac os走唔到

其他咩os都差唔多,java/python/C/etc都係vs code一腳踢
至於code咩就其實重摸索緊,暫時有個想像就係寫個雙平台都用到嘅calling app
成功之後就拎去試sell

你嘅意思係Mac機寫出黎嘅程式有機會響ios 跑唔到?

Language 我諗緊學python定C
已知python係C嘅分支,但會唔會有機會出現「只有python先做到,C唔得 」嘅情況
現在大方向都係python, syntax 簡單易學,覆蓋做到嘅嘢比較多,唔駛理行嘅速度會推薦python,不過香港環境應該7成java

寫app現在有好多唔同framework,比較主流應該react native/flutter,要行到ios app嘅話就要有xcode,xcode係macos獨家野,所以最簡單就係用番macbook,但都可以vm裝黑蘋果,比較麻煩啲
我而家響加拿大
你話香港7成係Java ,即係日後萬一我同港客合作,我要限用Java揼個project 比佢?

用MacBook寫嘅可以放上iOS 行,咁即係都可以上Google play?

我見其他coder係用jupyter 黎做練習
咁我可唔可以響部廢laptop 度練住先,之後再買Mac 黎揼? 會唔會接唔返
https://tw.alphacamp.co/blog/jupyter-notebook
你先定左想做咩先,寫唔同language有唔同framework,compile(行) code又需要到唔同野,好似java/xcode/gradle/maven等等

如果你sell product 就唔會理你用咩language ,都係睇價錢同做到咩

至於上app store/google store又係兩樣野嚟

Jupter係其中一個用來train ai嘅framework,入面係用python compile

建議你research 下先,內容量太多,我唔一一解釋
apple la mac os is good for programing
除非你玩ai野
啱啱買咗moss Lenovo IdeaPad slim 5
發現唔係幾需要想放🥹🥹
打攪晒,價錢可議

查看「**全新 OLED/1TB SSD IdeaPad Slim 5 (i7, 14", Cloud Grey)」,可以喺 #Carousell 嘅HK$6,800搵到:https://carousell.app.link/ViyKxsMEBEb
想買一部文書機5000以下做公司野
見MSI Modern 14 C12MO I5做緊4499想問吓依部有冇咩問題
或者會唔會有其他推薦
係美馬入咗部Z13 Flow…知唔知通常幾耐先發貨,因為7號已經落單,現在什麼消息都冇
等多陣啦 出貨轉shipped就2-3日到
見大家好少討論asus zenbook duo,我見佢有多個小mon好吸引到我,唔知有無咩伏呢?

見完個心離一離
Btw 佢遊哂成個us, Chicago , vegas,phoenix ,cincinnati
Amazon 部 Asus Vivobook pro 16宜家係咪唔送香港
之前上去睇送香港
推 同問

另外,新手想問下,點解vivobook 14 amazon 同 香港個spec 唔同?

有冇啲類似vivobook 14寸 5k左右 notebook 推介

但美馬唔見有
想問吓仲有邊度買可以平啲?
第一 Chrome 硬件加速本身一直係有D bug

我用n卡 decode 都會遇正

呢個本身唔係hardware 問題
如果係window media player issue 呢個要ms update

你可以𨍭用pop player
不過想知道你用新版定classic media player ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞