Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (122),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
用料散熱一般
印象中gpu上到 100 watt
但整體tdp唔高~150watt左右
之前有位放緊20k 4090港行 4tb ssd 64gb ram 唔知仲係唔係到
有都唔敢買
驚做水魚
ohhhh 恒生卡應該一般係5%嘛
咁對於我嚟講應該係7500 -375…
你係咪會suggest moss呢個rather than Fortress 6498?

然後vivbook vs dell 就 vivobook好啲?
係喎,得5%
我會要 moss 既 option 先因三年
另自己睇要吾要 led 再比貴些
4060 級數嘅Notebook有冇邊部推薦?
畫面可以有60fps已經夠

玩嘅game最多都係LOL 或者掛吓手機game

本身睇緊Asus Duo 雙Mon嘅機幾吸引
但好似一加Display card就勁貴
請教爸打們想要部文書機budget ~ 4500
主要用黎文書多,要有藍芽、hdmi port
貪心少少想拎黎間唔時打下LOL
有冇推介? 追過下post低過5千唔建議買
但無奈budget有限,暫時睇緊Aspire 3 / 5 , ldeapad 3i
定唔建議用intel?
買部top果堆gaming laptop,用Microsoft office應該無乜影響唔會話做唔到普通文書?
21k入手左ROS Strix 18 4080, 真心好正
我覺得入門級
Gaming Laptop = 頂級文書Laptop
唔肯定啱唔啱
等其他高手解答
文書係講緊輕慳電用十個鐘完全兩樣野黎
M16 4080同g14 4080
係咪唔洗諗一定係m16
但又想買部輕啲出街用
同埋用開MacBook pro係睇慣咗個mon係咪用番miniLED好過ips
但m16真係好大好重
電子垃圾好多評測都咁講
唔洗拎嚟拎去100%擺屋企用,純粹會入吓excel開吓word睇,可能會打吓文,睇吓pdf/用吓pdfx editor
長期都係插住電用應該都無乜影響?
簡單啲講少量文書
asus set 80%充滿 you are good to go
ASUS VivoBook Pro 16 Laptop :1259usd = 10000hkd
i9-13900H+ rtx4060 + 16gb ram + 1TB ssd + 16:10 120hz ips mon
https://amzn.to/3qlm2TL

好似好抵喎 9000蚊有找, 不過唔送HK
懷疑 Amazon 冇貨 第三方seller唔送hk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞