[HKBU]浸大討論區(4) 會唔會冇5既出現

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
冇睇到你講u level,sorry
department level易去
u level仲要英國就.....3.4都應該ok嘅

我讀果科得好少department level既大學揀(如果齋計我想去既國家)
所以五個choice入面我淨係擺左一間department level既大學,其餘四間都係u level(2x US, 1x Canada, 1x UK)
希望去唔到英國都至少執番個美國啦
冇睇到你講u level,sorry
department level易去
u level仲要英國就.....3.4都應該ok嘅

我讀果科得好少department level既大學揀(如果齋計我想去既國家)
所以五個choice入面我淨係擺左一間department level既大學(喺英國),其餘四間都係u level(2x US, 1x Canada, 1x UK)
希望去唔到英國都至少執番個美國啦
請問如果下年sem2去exchange 係已經截左定係仲未開始報。 同埋去日本既話係咪一定要有N1能力先夠做 英文唔太重要?
我之前去左summer日本exchange
間嘢叫akita international university
你可以唔洗識日文
但英文廢就byebye
間嘢好多美國人去exchange
同埋間嘢用英文教
日本exchange唔係department level嘅話,gpa冇3.2以上都唔洗諗
btw,summer exchange唔睇gpa
你其實讀緊咩
因為business school好易去exchange
尤其美國 ,有十幾間揀咁濟 ,多到冇人去
btw,去英語國家睇清楚邊度,想冇咩香港人/中國人
就唔好揀溫哥華,紐約個d
多謝分享

英文真係一個問題

你係指summer programme? 即係一團十幾人去個零月個種?

有d熱門國家semester exchange要好高gpa
去唔到可以考慮下summer exchange,因為唔睇gpa
summer exchange其實好好玩
semester exchange去到好多時分開上堂
summer exchange好多時成堆國際學生一齊上堂,好易熟

你係指summer programme? 即係一團十幾人去個零月個種?

去唔到可以考慮下summer exchange,因為唔睇gpa
summer exchange好多時成堆國際學生一齊上堂,好易熟

個啲好似都要2.5 我想去非亞洲國家,但差0.x

Department level如果齋計我想去既國家,得八間U可以揀,我排左UK既Bournemouth

美帝方面,department level既話就得Hampton university一間,但我唔想去中部 所以最尾揀左u level既CSULB(喺LA)
Btw,如果揀美國西岸(除左san francisco),冇車真係唔洗出街
美國西岸出去附近搵間嘢食飯都要渣10-15min車左右
LosAngeles都係咁話 ,除非你日日屈係華人區
比我揀多次,我會揀中部,因為我冇車,西岸同中部一樣咁悶,但中部少好多華人同墨西哥佬,d英文純正d,多白人,但聽講美國中部白人地方,更racist,仲有西岸好撚多華人同墨西哥佬真係,差唔多周圍都聽到普通話同spanish
利申啱啱係美帝加州exchange完返黎
你year幾,追下gpa囉
bu去exchange真係好易,基本上你肯報就有得去如果gpa有2.5以上,但當然熱門個d要高d,eg英國,北歐,日本,呢3個好熱門 ,跟住低d嘅有西歐德國法國,再低d嘅有美帝,再低有台灣同中國
我gpa都係second low,但都去到美帝exchange,算係咁,
Btw,如果揀美國西岸(除左san francisco),冇車真係唔洗出街
美國西岸出去附近搵間嘢食飯都要渣10-15min車左右
LosAngeles都係咁話 ,除非你日日屈係華人區
比我揀多次,我會揀中部,因為我冇車,西岸同中部一樣咁悶,但中部少好多華人同墨西哥佬,d英文純正d,多白人,但聽講美國中部白人地方,更racist,仲有西岸好撚多華人同墨西哥佬真係,差唔多周圍都聽到普通話同spanish
利申啱啱係美帝加州exchange完返黎

想問你去左加州邊度exchange?
好多去過exchange嘅同學都話過西岸冇車係好唔方便
所以如果我比人派到去LA exchange都係諗住跟學校meal plan, 間唔中先出campus食餐好, 同咪call uber去景點(雖然好貴), 完sem搭內陸機去第二d城市玩多陣先番香港

當然啦,比人派去uk就唔同玩法lu
我係LA對落個度 ,要去LA就30-60分鐘車程,其實應該自爆左咁濟 ,因為上個sem得我一個去個度,一個香港人都冇 ,但好多日本人
其實話「唔方便」已經係講輕左
事實係同「殘廢」差唔多
因為你係個度冇車嘅話,真係出都唔想出
行去坐train要15分鐘,再坐train去附近嘅town仔要成粒鐘
人地一落樓下就停車場,去個dtown仔都係20-30分鐘,基本上個個都有車佢地,但冇理由日日叫人車架嘛
出campus食餐好 ,呢d係機會唔大 ,除非你叫uber去個d餐廳食嘢
不過完左sem之後去san francisco/new york個d,冇車都好方便,公共交通同香港差唔多,我真正玩都係完sem/開sem前/長假期,平時一個weekend都係係附近玩下算/開home party/溫書
所以....希望你去到英國啦 ,英國d英文又好聽d,d交通又方便d,又可以歐遊
如果冇CCL點add drop ...

你係報programme定係partnership個隻
聽人講programme個隻 好難抽得中
partner個啲又貴

但咁做唔係咁好
遲d唔知會唔會封殺
因為有d一報就即收
例如
我係LA對落個度 ,要去LA就30-60分鐘車程,其實應該自爆左咁濟 ,因為上個sem得我一個去個度,一個香港人都冇 ,但好多日本人
其實話「唔方便」已經係講輕左
事實係同「殘廢」差唔多
因為你係個度冇車嘅話,真係出都唔想出
行去坐train要15分鐘,再坐train去附近嘅town仔要成粒鐘
人地一落樓下就停車場,去個dtown仔都係20-30分鐘,基本上個個都有車佢地,但冇理由日日叫人車架嘛
出campus食餐好 ,呢d係機會唔大 ,除非你叫uber去個d餐廳食嘢
不過完左sem之後去san francisco/new york個d,冇車都好方便,公共交通同香港差唔多,我真正玩都係完sem/開sem前/長假期,平時一個weekend都係係附近玩下算/開home party/溫書
所以....希望你去到英國啦 ,英國d英文又好聽d,d交通又方便d,又可以歐遊

去LA果30-60分鐘車程計唔計埋塞車?聽講LA係全美國最塞車既城市

車程果度對我黎講應該唔算大問題, 想出街既話, 個零鐘都算係可以接受, 因為過到去點都要抽時間兼顧讀書, 可以出去玩既機會應該唔算多, 同咪我又唔會強求個個weekend出town, 得閒既時候去下附近海灘/行十幾分鐘去餐廳食野已經好滿足 有多幾日假既話就搭下車去市中心逛下, 或者遊下Beverly Hills/Hollywood/Santa Monica等遠d既景點

不過都要認真一問, exchange既時候有冇可能買單車/租幾月單車? 我想得閒既時候都有得踩下去附近地方
60分鐘車程上去LA係講緊渣車
坐train要2-3個鐘
不過california日日都係沙灘咁濟
真係好暖同好舒服d天氣,越南部越正
btw,美國租單車應該都ok嘅,但其實我冇咩見過人踩單車/行路
有嘅都係亞洲人 ,仲要9成係黎exchange嘅學生(中日韓 ),租單車唔係好貴都ok嘅
但我冇係LA附近租過單車
但我係san francisco租過單車遊Stanley park
好似十幾廿蚊美金3個鐘 ,唔係好記得了
但如果你係住home stay family,多數d屋企人好照顧你
我識有個住home stay family嘅架仔,人地屋企人勁平賣架單車比佢定唔知日日唔洗錢比佢踩,因為係上一個exchange student留低
make-up exam係咪通常都係出番同一份卷
頭先真係上Google map search過
由campus去我想去果堆景點通常都要搭巴士轉light rail再轉巴士
車程加加埋埋的而且確要兩至三個鐘, 就算快極都粒半鐘

Btw, 唔計學費既話, 你成個exchange洗左幾多錢?
我計過如果我join學校meal plan + 住on-campus housing + 書簿費 + 保險 + 機票 + 每月500-600美金洗費, 已經要8萬幾, 計埋去SF/NYC短trip就過10萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞