[背囊撚][11] 暑假就完 back to school ~香港熱門書包牌子介紹

562 回覆
15 Like 8 Dislike
睇完YOUTUBER D介紹
個人幾鐘意ABLE CARRY MAX
無論個外形,間格,放水樽位係內間格,好靚仔
吉袋企係度都唔會"塔",可以棟得起唔跌
但係一望係吉袋都1.7KG
卻哂步
如果出一個1KG MAX一定大大力屌返個

想問仲有冇呢類型背囊?
唔好咁重,防水
平時要揹一部NOTEBOOK同埋IPAD 12.9吋
Evergoods 出左 MPL 22很正式
本身有max, 手抽拎空袋就覺得好重, 上膊頭就覺得幾舒服,反而諗緊好唔好買多個daily plus……..因為我平時返工Max太大冇咁多嘢裝, 好多吉位
用緊fjallraven kanken 係咁甩色係咪通病無得救?
手洗左一次都係咁
染到我d簿、ipad套都係啡黃色
買咗個Able Carry Plus
用落係好用,造工唔錯,間格設計得幾有心思
但唔知係唔係我身型比較瘦,所以個袋望落好bulky,人逼搭車嘅時候亦都有啲唔係好方便
又有可能係因為一向揹慣比較細嘅backpack (之前用bellroy classic) 唔知係唔係因為咁所以有錯覺?
諗緊好唔好return買過另一個,同價位有冇咩好推介?
我個XD Design Bobby Compact最近壞了。所以求推介一個代替品。

我平時會帶:
• iPad mini 6
• 13吋Macbook Air (連 incase 硬殼)
• 一個尿袋
• Kable Card、外置SSD、一隻手指
• 一啲成藥
• 遮
• 一個文具袋size嘅野裝測血糖的工具
• 一個細的食物磅(10 * 12cm 左右)
• 500ml 的樽

我的要求:
• 重量:700g至1kg左右,舊的Bobby空包都太重
• ≥15L,舊的Bobby包只有11L,有時唔夠用
• 出面一定至少有一個位裝遮/水樽
• 最好有外置USB充電接口/有位俾我拉條線出來充電
• 防水
• CORDURA會加分
• 防盜設計會加分

請不要推薦Nordace,因為聽講它佢地個拉鍊用得耐會出事。

本來睇到 Tomtoc T71 幾唔錯,可惜睇番啲 review 做工唔算好 而家心水 Tomtoc T65 > Tomtoc T73 > Tomtoc T71,不過如果有更好的都歡迎

唔該大家
Xd …nordaec…
爸打你幾鐘意試伏喎⋯⋯
俾個提示你
見到防盜 唔好買 一般個袋設計都反智

係咁賣廣告 標榜北歐美國牌子 多間隔 又唔講用咩牌子材料 一般都係中國廠扮鬼佬野

想買返呢款 有冇巴打知邊間門市有
唔想淘寶
2016/2017 年顏色黎
係得呢2年有生產同發售
基本上18年已經買唔到
好難放7,8年仲有全新貨喎
買二手啦
香港悠閒行山想買個20L以下

Bellroy lite daypack 同 狐狸Raven20 會點揀?
就咁睇重量好似貓頭鷹贏晒
2 揀1就 Bellroy lite daypack

raven 20 正宗返工返學袋

狐狸悠閒戶外會推薦
ulvo 23
high coast 26
skule 20

gregory 美版果堆都OK velata matia patos 用同一隻料都輕身舒服
https://www.gregory.jp/item?freeword=13588

topo mountain pack

mystery ranch 呢隻都幾型
https://waiting-room.mysteryranch.com/?c=mysteryranch&e=carryologyunicorn2

以上都輕身 平時用個樣都靚
High coast 26會唔會好bulk?
個人本身細粒 定係high coast 24 fold比較好?
high coast 係軟身防水料
無骨架 無厚墊
請教一下
用緊fjallraven ulvo 30,
平時好少塞滿裝重野唔覺得有咩問題
最近有需要裝多d野,先發現d力淨係集中係個背囊底同腰錐好小部分,耐左有d痛痛地

諗緊有無咩方法可以舒服d, 比如揾d軟墊係墊到落果個位
各位有無idea

以前冇錢,又嫌佢公廁款,所以一直都唔想買
今年yen 平所以喺日本買咗個試下揹,點知真係好好揹,係我揹過咁多個袋之中最舒服既一個,原來係物有所值,真係後悔買得太遲
參考下
https://www.decathlon.com.hk/zh/c/htc/_48ee2e57-895e-4309-9f99-18b36a66881d
最重的東西,重​心位置應緊貼著背部的上方,而不高過肩膀。 最下方​放置的就是睡袋、睡墊,對上就是內外帳。 最重的水、食​物等放在緊靠人體背部的上方,而兩邊的側袋,一邊可放小水壺,另一邊放營柱,剛​好左右平衡。

最重唔好放最底
最底係放輕身大件野的
2邊收縮帶要拉緊等入邊晃動減少
揹返好D 貼背少少
腰帶要索緊
胸帶要扣但唔洗緊 只係防只跌肩帶
竟然重野唔可以放底一直做錯
兩邊肩帶如果收到貼背,我發現個背囊會高左少少,個底硬硬地(我上面圈住個位) 就會壓住更高少少的脊椎,好似唔岩位咁即刻唔舒服,要放返落少少但上背就離開左。
咁其實係咪個背囊size唔岩我用
係邊度買啊?
正常行貨有保養
睇下係你自己磨爛 / 佢品質有問題
個袋都唔細隻喎...
你好高/腰好長?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞