[背囊撚][11] 暑假就完 back to school ~香港熱門書包牌子介紹

562 回覆
15 Like 8 Dislike
月頭先上左隻dyneema gr0
露營背囊黎講想買65L左右
是咪推介Osprey?
聽講個背重系統都幾好幾散到力

如果唔係有無推介?
月頭仲未識呢個牌子
fc/e點睇
推介Osprey 主要係佢以前比較平 但又交到功課
呢2年都貴左了
Gregory / deuter / Mountain Hardwear 呢3個牌子都係同類型
可以諗埋呢3個牌子

另一類就
Mystery Ranch 同 Fjallraven
歐美台灣日韓會多D人用 香港就好少用 100個人上山都無1個
重過上邊幾隻牌子
實際揹過就知正

近2年興超輕
Hyperlite Mountain Gear
但你要其他都輕量化晒先好輕個背囊 係最後一步黎

Osprey 同 迪卡儂 係香港撞到澎澎聲 建議買特別少少顏色
想去官網買 evergoods mpl
有冇巴打一齊夾運費

多謝哂
1K筆直黎講 skule 26係咪最好選擇?
背囊其實 正常重量係幾多
而家個背囊淨係袋副眼鏡 筆袋同ipad 都覺得重
好累贅
一個20-25升袋
如果得一個前袋一個主格 約400-500g左右啦

加埋電腦袋 2,3個獨立內袋就800g

愈多分格就愈重囉 去到1.5KG都有架....

仲要睇材料
唔好買膠板料
即係一塊過 好挺但輕身果隻
好易變形
仲有香港品牌able carry daybreaker2
呢個都好似幾正 搵日試下先
等極都唔出黑色 x-pac
XPAC VX42 同 EPX400 有冇話邊隻好啲?
好似見XPAC 多
想買個around 30L背囊,買Ulvo30 / bellroy transit 定 able carry max 好
好似唔錯,香港有冇實物可以睇睇

上面望到幾靚 幾特別 男仔用依啲袋會唔會好奇怪
防水層變黐立立有冇得搞?唔理佢最後會唔會甩晒啲膠? 定係呢啲防水膠有唔同
印象中之前有啲袋係會甩晒, 反而搣走晒都仲用得
Day Pack出左個crossover版, 感覺冇咁悶

呢個靚過餅乾款 係同邊個合作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞