[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
請教巴絲
我有隻hdd 2TB壞碟
連接電腦後無限loading window
但可以入bios及bios認到hdd型號

想請問data仲有無得救

另外有無4tb hdd型號可以推介thanks
應該只係windows死左data無事
駁落其他電腦度應該執得返d AV
應該唔係window問題
我plug-out 走開機係無問題
window係Ssd
咁就慘d
都係搵sata to USB駁落機度睇下有無運
新手上路,希望請教大家
用途:長開打機,想散熱好但唔會吵,想問下面有無配件加小小有得有更好體驗/邊部分唔值
List:
處理器: Intel Core i5-13400F 10核心16線程 Tray (不含散熱器)
$1460

主機板: MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 主機板
$879

記憶體 :ADATA XPG GAMMIX D20 DDR4-3200 8GB*2 Black CL16 (AX4U32008G16A-DCBK20)
$320

顯示卡:MSI 微星 VENTUS 2X BLACK GeForce RTX 4060 8G OC
$2400

SSD: 三星 Samsung 970 EVO Plus M.2 Nvme SSD 1TB
$415

風冷散熱器: ThermalRight AX120R SE 塔式風冷散熱器 + ARCTIC F12 Case Fan 機箱風扇
$168+$50

火牛: MSI 微星 MAG A650BN 650W 80Plus Bronze PSU
$399

機箱: Jonsbo D31 Stander M-ATX Case 機箱 (黑色)
$429
諗住呢幾日去黃金砌新機
大部份件都諗住喺黃金買
不過之前喺amazon買咗2條4tb ssd
可唔可以叫間舖幫我裝埋?
依個要你自己去問間鋪得唔得
請問水冷deepcool ls720 夠唔夠用? 唔夠有咩推介?
依家係
Msi gaming 4070ti
I7 13700kf
Msi Z790 Tomahawk
G skill z5 6400 32GB
AMD Ryzen™ 7 3700X

MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX

ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16

ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280

Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular

Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX

Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ WINDFORCE OC 8GB GDDR6

法奧機 買左4年
如果想升級7900xtx 等5系再換新機
有邊D野需要換
前幾日買左張 msi 3060ti super 3x
想問下佢個風扇咁既聲正唔正常?
係得中間個個風聲有咁大聲 側邊兩個都冇聲
平時有冷氣聲所以都唔覺 一熄冷氣就好覺
https://imgur.com/a/VhJbqkA
我都係新手上路但暫時做咗少少功課,i5-13400好似唔太抵玩,一係畀多少少上13500或者落返12400
同埋想要散熱好係咪用atx機箱會好啲
即是點
拎返去間鋪1換1啦
仆街岩岩好過左7日
想問下 ADATA LANCER RGB DDR5 RAM伏唔伏?
6000c30/6400c32以上呢啲就還好既,6000c40/5600嗰啲就唔好買了
如果想將atx 舊機改成itx 大小,
係咪最簡單,買個ssupd meshroom s 機箱?
見adata 比其他牌子平好多
近排個mon成日有閃/畫面震,息一息個mon再開返就唔震
有無ching有遇過類似情況or知道大概係咩硬件問題

for硬件傳心c:
mon: dell P2421D (1440p 60Hz)
PSU: delta 500w
GPU: NVIDIA Quadro P620
(暫時諗到應該係呢幾樣有問題)
條線唔靚 頂唔順
意思係hdmi線?
你塊板塞得落咩?
笑死
有人係Facebook Hkepc講去水魚節幫人買野
好笑嘅係會場係無個件貨,而份場刊又印咗有優惠,但又要人去深水埗攞
然後佢同事去深水埗問,個sale答有貨但賣原價

腦場文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞