[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
$20000夾硬黎上到4090
如果正常砌法4070ti/4080
剩低既睇下砌intel定AMD
可以抄下樓上巴打巴list再討論
想問NOTEBOOK用既M.2 SSD,有冇邊個牌子比較好?
之前用kington,用左2年幾就壞左
台機本身都用kington,唔肯定係唔係咁岩問題
有冇邊個牌子推薦一下? 美光Crucial ?
non k cpu用z板?
CPU Intel® Core™ i5-12400F Tray
Motherboard Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
RAM ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600 Mhz C18
Display Card Sapphire PULSE AMD Radeon RX 6650 XT 8GB GDDR6
SSD Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB
PSU FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
Case Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black

想問兩條list係咪差唔多?
通常都係打fifa 多
上面底板SSD勁D
下面顯示卡火牛勁D
正常係應該揀下面個條
不過你都可以直接講個筆直要求出黎
都係6000-7000度 所以睇左呢兩條list
前日開機連唔到Mon,以為個mon問題啦
用部PS5試吓個mon正常
今日諗住扲去比人睇下咩事啦
上到比人睇又正正常常冇問題,連到人地個Mon
點知返到屋企發現都係連唔到,開機冇畫面

想問下咁多位,我可以點做?
下面果條list送咁多野緊係下面個條
咁6499個條+600蚊上埋7800XT
再加多幾十蚊換隻AX120塔散
starfield今日突然lag 係咪cpu問題? 因為我見gpu usage唔高
cap呢張圖嗰時純粹企喺到, 我換第二隻game test 原本唔lag都變lag
呢個情況係咪試下換散熱膏先?
thermal throttle
你散熱有問題
我想問呢張睇唔睇得出個cpu風扇有冇問題
3000 RPM 囉咪
你十成散熱裝得衰
好 我去睇下 多謝曬幫手
你係咪用原裝散熱?
用緊咩機箱呀 換隻散熱啦
cooler master e500l
推薦用邊隻
AG400 / AX120
ag300
13500 用AX120 R SE夠唔夠壓?
玩OLG同時掛1,2個模擬器又上下網咁
呢幾日自己用手指洗機 之後淘左個專業版key返黎
但係間唔時開機會話我boot failure 然後重開都次就冇事
有冇ching知咩事。。。
我粒3700x 之前明明可以穩定4.2@1.25v
之前重裝完Windows變到得返4.1@1.25v
之後再加多兩條ram 就連4.1都唔係好穩定到

想問下cpu會唔會自然老化變到超唔到
定係有其他可能

Spec:
CPU: 3700x
MB: Giga x570 gaming
Ram: G.skill Trident Z 3600 8gb x 4 (開XMP only)
PSU: NZXT E850
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞