[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
個掃防靜電唔甩毛都得既
真係要抹我用毛巾加酒精算
你點知係燒底板先. 壞左唔等如燒
你無set bios就通常都關牛事
以前啲人手痕超fsb先會燒板
我用另一部電腦試過隻牛 係正常運作到
bios啲野我冇郁過
之後拎cpu同塊板去間舖度check話係塊板通唔通電
而家拎咗去msi度維修
你燒埋第二塊再算
得一單好難估
之前塊gigabyte用咗7年都冇事
msi 1年就壞 諗住收工落腦場買返塊算
手氣既野
你插左d咩USB裝置先?
xbox controller wireless adapter
有時用用下斷線 我抆出嚟個陣隻adapter會熱到辣手
4070有冇咩推介或要避開?
ASUS GeForce RTX 4070 Dual
岩岩打打吓機 部電腦突然噠一聲 有少少燶味 之後自動關左機
再開機 部機都識著燈 風扇都識轉 但個mon 連接冇訊號 底板VGA 一直著白燈 顯示卡個風扇唔識轉
有冇人知咩事
搵下燶嘅源頭
未搵到..
U有無內置display?
睇吓會唔會係燒最易解決但又最貴果樣先
冇內置display 我係咪應該用另一部電腦張display 卡換入去試吓先?
我寧願壞display 都唔好壞底板

是但搵張display插落去睇吓咩情況先
搵到就搵多隻火牛試
好 我試吓
小弟唔識砌機 想換部打機用PC
買廠機/睇第一版既店鋪list會少D中伏
想問下有冇細箱list?
我係reddit搵到個細箱google spreadsheet 入面差唔多全部都係淘寶野想知有冇其他list
PS5 is the best
另外想問下 而家DDR5有冇sweet spot?好似ddr4係3200/3600咁
我想買12400+ddr5用
巴打可以試下用3m果隻冷氣格塵網放係機箱前面
雖然柒係柒左d 但係我用左成年 呢排想upgrade部腦
打開個箱果陣乾淨到無塵咁 中間都係換過一次個網
雖然係 但係屋企唔方便
同埋steam太抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞