[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
多謝
睇spec都睇唔出幾隻有咩分別
垃圾 同 冇咁垃圾
技姦台灣賣最平,但成個品牌台仔狗也不屌
有冇人知corsair火牛有問題點做保養
洗唔洗單同埋個盒?
我都想買Asus
但得佢夠位裝
第一次砌機,筆直3萬左右主要打機剪片修圖

CPU: i9-13900k
$4200

顯示卡: ASUS ROG GeForce RTX4080 16GB G66RX
$10400

記憶體:2張Acer Predator Pallas |I DDR5 6000 C30 DRAM
Module 64GB (2×32GB)
$3000

主機板:ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO (DDR5)
$5170

SSD:Samsung三星 990 PRO PCle 4.0 NVMe SSD 2TB
(MZ-V9P2TOCW)
$1355

散熱:ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB
$2549

機箱:ASUS E-ATx Case ROG Hyperion GR701 Full-Tower
全塔式電競機殼
$3599

=30273
有冇地方可以改?
問下大家

MSI B250M pro-vdh
16gb ram
I5-7600
顯示卡岩岩換左4060
1080p 144hz mon

Cpu 待機溫度大約65度
一開baldur gate 3就即刻燒到上95-100度係咪正常
有冇解決方法
用緊原裝散熱 ?
定係好耐冇換散熱膏
用緊原裝散熱
放到塔散既咪拎120蚊買隻Thermalright AX120或者DeepCool AG400
想問係咪同原裝差唔多size
同埋我見開game cpu使用率都show 100%
係咪姐係其實我粒u唔夠玩隻game
同原裝個size都差幾遠(主要係高咗) 不過正常既matx/atx箱一定放得落
你粒u係2023黎講應該係電子垃圾
想升級埋咪買粒12400f+h610+32GB ram 都好夠你用
Corsair SF750 周圍都無貨,有咩好選擇?
要sfx/sfx-l
推7800x3d 同 4090, 用lian li A4 case

Asus loki 850? Thermaltake 1000 toughpower?

我就3080Ti>4090
得兒登班弱智信契仔,個個狗衝即刻跛
乜都唔識 想問一個基本問題
唔知老母板插display card啲slot有無分generation (5年內)? 有無兼容問題?

想換display card
我塊舊老母係ASUS PRIME B460-PLUS用左4年
想買張新嘅4070插落去 有無問題?

求其搵到張Inno3D GEFORCE RTX 4070 TWIN X2
或者大家有無介紹?
$4799 ASUS Dual
asus dual係咪無必要上多級揀tuf
如果冇rog信仰$30000夠上4090
師兄我同你一樣7800X3D+4090
我用緊SF1000L
順便問下師兄你張4090係咪都係FE
我結果買咗Asus Loki 850
唔係FE 呀我都想買FE 但香港好似好難搵,結果買咗MSI Suprim Liquid X
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4070-tuf/37.html

上tuf會涼d同靜d 但係我覺得唔值俾多700蚊
等多幾日睇埋7800xt 先啦
有人會買A卡架咩

想問下大家如果換機,部仲work既陳年舊機(4790k)大家會點處置?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞