[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
試下重裝cmos電池
剩用一條ram開機/轉插槽
其實係咪可以考慮砍掉重練
留返個HDD + RAM 可能仲有少少用
CMOS 係咪底板粒餅電
有錢咪重練囉
不過留對 ram 都無乜用

同埋check下啲線有冇鬆到之類
好 我落惠康買粒電搏一水先
轉插係有著燈 就係唔認張M2
直插係認到
你真係好想 sure 唔關條槽事又有內顯咪用埋拆左 gpu 用果個位試... 俾我就叫佢回水啦親
CMOS換左
張卡拎起重插 有插實到卡一聲
順利開機
但display風扇無轉
途中無拎走過display 電源 有斷電

係咪揾到原因
應該係話開果下有轉 但無畫面
但全機正常運行
開機個Mon有反應
但之後就no signal 入返sleep mode
擦膠擦金手指果啲試左 重插左幾次都係咁

會唔會係條HDMI線出左事
想問個問題
假設我用龍神2水冷 但case fan全部都係sl120
咁隻水冷排啲風扇使唔使換番sl120 定係原本咁樣就得?
唔該各位巴打
我想請問,兩年前買既機黎。
原先我用緊一張B560M-A,但今日買咗隻SN850X 1T發覺底板其中一條糟應該燒咗,想轉一塊有Wi-Fi嘅底板
有冇咩推薦?🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

以家用緊既list
ASUS 華碩 PRIME B560M-A Micro-ATX 主機板
MSI 微室 GeForce RTX 3070 SUPRIM X
Intel Core i7-10700F 8核心16線程 Box
Team Elite 8GB (8GB ×1) DDR4 3200MHz
Cooler Master MB400L Micro-ATX Case
WD Blue SN550 1TB 3D TLC M.2 NVMe PCle 3.0 x4 SSD /
ThermalRight 利民 Assassin X 120 風冷散熱器
GELID solutions SILENT 12 120mm 風扇
Antec Neo Eco Gold 750W 80Plus Gold 金牌半模組 火牛
好似真係插滿會disable pci e3插口
我plug out另一條近m2既
再讀就讀到

唯有聽日買隻m2轉sata 唉
本身我都有諗過
但如果係呢個 case 佢會講明

反正我 B660M 唔見有. 可能我睇漏
我睇埋manual 官網都無講過
官方真係賤到仆街
你知唔知果條 x16 同咩 slot share? BIOS 有無得較
最近個條係m2_2
bios有得睇既咩
條 slot 同咩其他 slot share 同距離無關, 係睇佢點佈線
條 pcie_e3 多數唔會同條 m2 share lane
你右上角 search pcie 睇下有無得較咩 pcie x4 x8 mode 之類
都係無咁就無了
我都唔撚明
有人買咪得
俾我就買3600
我粒i3 3220 上個月連塊板同gtr 450w牛一齊掉咗,我係咪蝕到仆街。 應該賣撚咗佢
塊板連u賣到$200
牛就咪撚玩啦
真係?
以為太雞,明愛都唔收,所以掉咗算,蝕咗餐放題
好耐冇跟開硬件
見悠二LIST上萬銀果D都唔用I7
宜家I7唔掂?
同埋AMD CPU之前好似勁過一排
宜家又唔掂?
如果成日錄影/STREAM, AMD好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞