[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
早排換左粒U, 由3700 換左做5800x3d
散熱用緊呢個
https://www.scythe.com.tw/cooler-mugen5-argbplus-1700

最近玩Baldur's gate 3 玩幾粒鐘, 粒U會升左91,92度, 熱到輕機咁濟, 好撚慢, FPS急降

想問下會唔會有機係我散熱膏搽得衰, 定係代表呢個散熱壓唔到5800x3d 我係時候要換?

如果要換, 請問有冇推介, 係換就打算換一體水
唔該
機箱有無通風
風扇curve有無推盡?
機箱有通風
curve好似係80%
唔關事
積熱黎
你直接 curve optimizer -5 -10 etc咁上
通常 -25 都無咩問題
利申我是個白痴 唔係好熟
我果個fan control software 淨係得%搞
咩叫-25呀大哥唔該
你用咩板
高登同黃金個電腦節係咪伏黎
係 唔計限量產品既話冇咩平過
你自己上網格下價應該差唔多
想問下有冇入門級 用嚟打 fps R6s Apex 呢啲射擊game 聽腳步聲嘅入耳式耳機介紹?
如果唔係傳導不良,好難積到成90度

不如佢話升到91, 92度嗰陣摸摸舊Heatsink

如果唔係辣手(Above 60度甚至掂到會傷嗰隻)
都唔似真係積熱。

如果真係積熱,開足100% fan,唔跌先諗換散熱啦
但呢粒U頂多得個百零W,連200W都未到,唔應該呢啲扇都散唔到。

不過個Heatsink底唔係熱管直觸,而係中間有塊好平嘅銅嗰種,就有機會係傳導不良。
諗住上水
VK GL36 AMG 八舊
自組水冷(CPU m.2 ram 360 40厚排) 三千
點簡好
Intel® Core™ i5-13600KF 3.5GHz 14 Cores 20 Threads 20M CPU TRAY -----($2080)

MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI (DDR5)-----($1610)

MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G-----($7630)

G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 6000 32GB Kit (2x16GB) (F5-6000U3636E16GX2-TZ5RK)-----($1150)

FSP Hydro G PRO ATX3.0 (PCIe5.0) 1000W 80 Plus Gold Full Modular PSU-----($1299)

DEEPCOOL LS720 ARGB 360mm COOLER-----($899)

Thermalright TL-C12C-S 12cm ARGB Case Fan - Black Bulk Pack (X6)-----80X6 ($480)

Magnium Gear Neo Qube 2 ATX Case - Black------($880)

---------------------------------------------------------------------------------
$16028

請問依個List有冇問題? 可唔可以cut $15000以下? cut 唔到係咪可以照用依個list?
cut卡 用6200嘅4070 ti
Any cheaper 4070Ti besides SUPRIM X

Done

i5 水冷無必要,有錢淨唔該升i7, 一係升4080 .
講真條list好隨便下 個feel似鍾意msi其他野求助砌埋一碟
又唔係追性價比
又唔係追性能
C12C又唔係勁都要80蚊隻
我會形容ARGB係無用
但有人點都鐘意閃閃下,同埋嗰度啲錢唔算多,用普通扇都只係慳百零二百我就由佢當美工費。
呢條list ok嗎?
性價比高嗎?
打機想順同load得快
散熱亦睇重
7600X AM5 用水冷會Overkill
其他無意見。

其實點解大家都鐘意水冷粒百零Watt嘅AMD CPU
但又唔去水冷張幾百Watt GPU?
其實之前都諗過i7同i5 但佢地Gaming方面唔係差好多
而唔上4080因為佢係90嘅75%價錢 但性能又未到90嘅75% 面70ti 就價位同性能都係50%

至於係咪MSI 就因為聽講技嘉易壞同售後服務差 就華碩同MSI 之間揀 睇左好多討論都話surprim

其實我係鍾意閃閃下 所以其他野就睇外國yt推嘅rgb砌埋一碟
不喜勿噴
thanks
你覺得VALKYRIE SL125 LOKI ARGB CPU Air Cooler好

簡單d
DeepCool AG300 CPU Air Cooler就足夠
實際自己整完條list又覺得少貴
睇你鐘唔鐘意閃

但講真,除非你Intel i9用Z790改 PL2無限時長煲,否則水冷CPU係用唔著。
i5 Gaming的確唔錯。
唔升i7可以慳返。

俾在我會用PNY。
幾萬到幾十萬張嘅專業版GPU都係佢地幫NVIDIA造,信得過。
AX 120 得唔得,唔係se
PNY XLR8 Gaming 同普通款有差?(都差成真舊)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞