[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
你以為算平?
唔識,我見有d list 7k 得 3060ti
水貨u
netac SSD
h板
係咪又係個塔散冇搣貼紙
法奧5999送多隻mouse都得啦
wcsl依間鋪個間本身就偏貴
法奧d 6-8k list仲係礦潮缺貨 mode
amd x3d係咁熱
有呀!
btw 叫我set curve -25同埋kombo strike果位巴打唔該你
暫時效果睇落好似解決左
骰子箱
幫個fd執咗條list大家幫手過下目俾啲意見

1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$1,860

1 x [8月優惠]ASUS PRIME B760M-A WIFI DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,090

1 x [8月優惠]Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$499

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x GALAX GeForce RTX™ 3060 Ti 1-Click OC Plus 8GB GDDR6X (現貨)
價錢:$2,599

1 x [8月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$599

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [8月優惠]DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$119

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,830
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzMzExLDUwNzEsNTM2NCw2MzgyLDYzOTQsNjQ3MCw3MTI0
1 x [8月優惠]ASUS PRIME B760M-A WIFI DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (原價 $720減$200購買Hynix A-Die 2x16GB 5600Mhz RAM)
價錢:$2,184

1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$1,860

1 x GALAX GeForce RTX™ 3060 Ti 1-Click OC Plus 8GB GDDR6X (現貨)
價錢:$2,599

1 x [8月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$599

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [8月優惠]DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$119

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,870
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzMzExLDYzOTQsNjQ3MCw3MTI0LDcyNzY

比多$40有ddr5
問下悠二可唔可以加$100上6000mhz c30 ram
呢條list係咪已經包埋條RAM,因為見佢寫住「原價 $720減$200購買Hynix A-Die 2x16GB 5600Mhz RAM」,定係仲要人手加返落去?
有冇巴打用過deepcool水冷
覺得抵唔抵玩?
ADATA LANCER DDR5 5600Mhz 32GB (16GBx2)
MSI 微星 B760M BOMBER WIFI Micro-ATX 主機板 (DDR5)
i5-13400F (不含散熱器)

見飛馬優惠套裝,3樣野+埋$1299,有冇伏?我見其他店淨係粒U都千幾
想問下 7800x3d+4070 750w應該夠?
散熱用pa120
有伏 你俾錢個陣就會見到個價淨係板+RAM 唔包粒U
各位巴打好,想請問一下關於電腦壞硬件嘅問題

話說部電腦上網無問題,但一開game玩幾分鐘就會自動熄機,唔會自己開翻,重開翻部電腦亦都要熄總制再開先開到。
咁我都查過下資料,諗緊會唔會死火牛或者換下條開機線,但我拎咗去電腦鋪check話無事,我都喺鋪頭開game試都無問題然後我自己都試過拎飯煲條線換下,都無改善

所以想請問各位,咁嘅情況應該係死咗啲咩硬件?
有無人用緊 Magniumgear neo qube 2 箱, 個desgin 好似 lian li 箱, 但機箱無咁高 返而fit 我, 想問下呢隻brand qc 點? 散熱 好唔好?
之前想換機箱都睇過吓呢隻
強国果邊無乜特別評價話QC差
見香港好似5-6舊水粗用應該ok?
香港賣880

黑色淘寶運到香港650有找
白色貴啲
之前乜鬼618睇好似仲平少少
所以先以為香港5-6舊
包左呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞