[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
睇用途無話邊個大晒
攻頂我會推介7950X好過13900k

$10000左右有錢都擺落GPU度啦
而家CPU咁貴又性能過剩
i5都6+4核夠玩有突
輕輕一推
求意見
水冷太貴,tuf箱太細,風扇聯力都貴,感覺錢用錯地方
砌機訂單砌到邊度?
唔太熟水冷,NZXT好似有名D,所以揀咗
個機箱就我個人幾鐘意呢個SIZE,檯面空間唔夠,再大d住放唔落
風扇純粹係想有RGB,見好多人講呢隻所以揀佢
以上有無其他好D的選擇?
同兩皮9我上到4090 13900k
不過你地方唔夠大就算

1 x Intel® Core™ i9-13900K BOX 聯強行貨
價錢:$4,399

1 x ASUS ROG STRIX B760-A GAMING WIFI DDR5 LGA1700 ATX
價錢:$1,760

1 x [8月優惠]Kingston Fury Renegade RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 - White
價錢:$1,999

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$970

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X White OC Edition (可單買或砌機) (現貨)
價錢:$17,450

1 x Phanteks AMP Series 1000W 80 Plus Gold Fully Modular White Edition
價錢:$1,230

1 x [優惠]MagniumGear Neo Qube 2 ARGB Tempered Glass E-ATX - White
價錢:$750

1 x [推薦]Jonsbo TG-360 ARGB CPU Liquid Cooler - White
價錢:$359

3 x Jonsbo SL-120 ARGB PWM Case Fan - White
價錢:$237

3 x Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 Case Fan - White
價錢:$237

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $29,471
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1NDI3LDU1NTEsNjI3MCw2MzU0LDY3MDksNjkyNyw3MzA5LDczMTUsNzMxNSw3MzE1LDczMTcsNzMxNyw3MzE3
算啦 jonsbo呢個水冷壓唔到i9
我條list機箱同風扇可以無視,完全唔現實, 只不過係窮砌海景房
無限bud緊係上4090架
買左4080
降埋壓好撚涼
其實我i7夠用啦
不過想知點解唔現實?
又唔係無限bud既
不過怕買完4070ti之後將來可能後悔
但係又驚張4090會燒頭
其他地方如果有得縮都想縮少少
箱連扇千幾蚊
因為出上部機時
啱啱出嚟做野無咩bud
咩都就住就住出部機
結果部機散熱做得差
長期成部暖爐咁噴熱風
依家做咗野一段時間揾多咗少少
想效能好d
做返好個散熱之餘
想整部RGB花車獎勵下自己
你睇下有冇必要海景房, 因為個箱都唔細, 6風加360水冷
早排買10把無限鏡都差唔多2K
就係睇中ap201個size先揀佢
其他海景房太大擺唔落
放唔到rog4090吧
睇過asus張4090
比其他4090短同細張
應該夠位裝
YouTube有片睇
係裝到嘅
不過要搵咩托實張卡又另一個問題
O11 Mini
O11D Air Mini
兩隻都唔夠位擺?
嚴格嚟講應該O11 Mini先算海景房
呢排上上下網會由1000mb跌到落100mb
會插啲lan線/重裝lan port driver會上返1000mb
但係用用下又會跌返落100mb
入去router睇 見到isp比到1000mb 但係WAN port去電腦得100mb
有冇巴打知係咩問題
本身乜都無拆去吸塵
周圍吸下
吸唔到就唔吸
主要係個case d 風扇

Kb mouse 換完cmos 就有電到
亦無reboot
Confirm所有線 / 零件插實哂
只有display 換電拎起左 之後插返落去
有用擦膠捽左兩次

Mon開機有一下反應
之後就no signal

因為無VGA 所以無試內顯
聽日會拎張display比IT人試下
睇過呢2隻都係向橫發展
不過我都覺得大舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞