[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
唔俾 budget 唯有叫你用 apex
Budget $9千蚊,2k Mon,主要想下年出既Granblue 同 Final Fantasy VII
想問下條list有冇唔夾既地方,仲有冇可以改進

Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨 $1,599
ASUS PRIME B760M-A WIFI DDR4 LGA 1700 Micro-ATX $1,090
Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16 $499
Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 $555
ASRock AMD Radeon™ RX 7800 XT Challenger 16GB GDDR6 OC $3,949
Corsair TX-M Series™ TX750M — 750W 80 Plus® Gold Semi-Modular $520
SilverStone FARA B1 Tempered Glass ATX $364
Thermalright Thermalright Aqua Elite 240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black $340
HK$8916
今時今日幾多人係網上購散件 + 周圍買件,再自己砌電腦?
諗住來緊砌雙水冷CPU + 4090,香港當然無一間鋪係齊件,所以就想知多唔多人咁樣散開來買
會問既唔會做
會做既唔會問
唔錯唔錯
咁你問黎做乜先
我答你多定少會影響你做唔做?
你的角度,咁一樣呢度唔駛理任何擺LIST的人,反正答完條LIST最靚係點,最終人地買唔買都係無人知架啦。

玻璃心到你
睇你咁問都無乜研究
你自便
唔該晒巴打,原來呢個budget fit到ryzen 7, 本身仲諗住要左cut又cut
20000筆直,想玩cities:skylinesII同RDR2 推到最高 求list
睇你想唔想自己落手砌 捕價 同承受幾多風險
我幾年前喺Amazon買CPU RAM同SSD 呢幾樣出事機率低啲
如果話講到火牛 老母板 GPU或者水冷
唔知你講網購係對比本地實體鋪 同本地網購定咩
我個人覺得喺本地買以上幾樣攞個保養穩陣
老母板我想要果塊,3c 加本地網上鋪全數無貨 (只係for am5的b650 dklm)
GPU水冷我諗都只有本地鋪買到,amazon完全無貨。
火牛我都打算amazon買架啦,因為應該唔會有咩電壓轉換問題。
cpu水冷都係一大難題,想要果款同樣3c 加本地網上鋪全數無貨,amazon有。
唔洗閃燈,機箱有塊大玻璃睇到入面就得,水冷
火牛上網買同本地買唔差得幾多 冇保佢send個defective unit嚟 唔知退貨政策點 佢唔換/用用下有啲古怪total loss 我覺得個風險有啲高
cpu水冷我就搏左一次冇事
火牛本地買埋唔緊要的,始終水gpu、機箱係咪都走唔甩要訂本地鋪或網購。但火牛toal loss起來其實邊度買都一鳩樣

Cpu一體水應該人為安裝出事的機會,仲高過網購出事吧,我諗
15000蚊 整唔整到部4k 144hz玩ff14
穩定fps
裝完check過啲喉冇漏冇淨 滿水 燒一燒機睇睇個泵有冇壞就安全嘅
ok啊,只要入面啲嘢唔好太熱就得,佢散熱麻麻地
我有諗過 不過法奧缺貨退而求其次就變咗rog strix z790-A / msi edge 兩個都同級 但就係唔記得連登邊個post講買得4090仲用依啲板好嘥
想知依度多唔多人買4090係配塊中級板
應該得 4070TI 做譫
32GB RAM 其他零件將貨就價
等緊14gen
幾時先出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞