[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
唔該巴打解答

想問埋咁如果筆直 1萬銀, 呢個組合有冇問題?
機箱大細唔係concern, 純粹見到個價同張卡

https://www.faroll.com/product/7293/i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-ti-299-mouse
你推4k電視既話應該無問題,12400f應該未到bottleneck
想問下個VRM HS FAN係咩黎?
Ram應該係x2先啱
其實係咪唔洗用到水 有冇咩散熱可以介紹返
唔該Ching
你塊底板有供電散熱風扇,可以控制佢既轉速
10k唔要箱夠砌i5-13500+4070ti
想問下呢個list有冇唔相容既問題
同埋因為唔知買咩牌子好所以咩都揀asus
如果唔洗光污染有冇啲咩更抵選擇

Windows
- Microsoft Windows 11 Home 64Bit (中文繁體版) (OEM) $989
CPU
- Intel® Core™ i7-13700 5.20 GHz 16Cores 24 Threads 30M LGA1700 $2950 SALES
$3199
主機板
- ASUS ROG STRIX B760-F GAMING WIFI ATX $2099 SALES
$2299
顯示卡
- ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4060 Ti OC Edition 16GB GDDR6 $4799
RAM
- KLEVV CRAS XR5 RGB 32GB (2x16GB) 6000Mhz DDR5 RAM CL40 KD5AGUA80-60E400S $859 SALES
$1399
火牛
- 【砌機優惠】ASUS ROG Strix 1000W 80 PLUS® Gold Fully Modular $1099 SALES
$1649
SSD
- Samsung 990 PRO Series - 1TB PCIe 4.0 NVMe - M.2 SSD $699 SALES
$1399
- Samsung 990 PRO Series - 1TB PCIe 4.0 NVMe - M.2 SSD $699 SALES
$1399
- Samsung 870 Evo Series 2TB 2.5 Inch SATA III SSD $899 SALES
$2280
- Samsung 870 Evo Series 2TB 2.5 Inch SATA III SSD $899 SALES
$2280
- KLEVV CRAS C910 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 x 4 SSD 2280 $499 SALES
$680
機箱
- Fractal Design POP Silent Tempered Glass ATX - Black $630
散熱
- 【華碩限定砌機優惠】ASUS ROG Strix LC II 360 CPU cooler $899 SALES
$1499
同價d人砌緊4080 都唔知你砌緊乜lun
呢條list乜嘢嚟4060ti貴過4070,新砌機買3條1tb m.2+2隻2tb sata ssd不如擺低budget用途特殊要求(走rgb,一定要買正版windows etc.)成條重新執過
知就唔洗上黎問啦
3條1tb m.2+2隻2tb sata ssd既問題係?見塊板有3個槽所以買3個,2tb ssd諗住放野。因為以前試過死hardisk啲野冇晒,所以諗住有多一兩個做backup都好
因為見話4060ti同4070差唔多,所以揀16g 4060ti,見差唔多價
如果係,萬5以下走rgb,windows我之後再加個數落去,
幾個問題:
1. 而家計$/tb ssd係2tb最抵
2. m.2 slot用嗮就無,所以寧願買大容量m.2好過一堆細容量m.2 ssd霸嗮啲位之後無得再加
3. sata ssd而家慢過m.2 ssd又貴過m.2 ssd
4.你backup不如買大容量hdd e.g. 8tb起,反正又唔追求速度
5.4070快4060ti 30%起,同價基本上無人會買4060ti

如果15k唔包windows都好多選擇,不過除咗走rgb你仲有乜要求?例如要幾多tb storage+backup?部機係打機or做嘢e.g.剪片畫cad?而家用緊乜mon?
你岩
建議直接問腦場 sales
應該只係得Stable Diffusion SDXL gen大圖時 4060ti 16gb先會贏4070
只打機既就無謂用佢
想問吓想升級個cpu 依家係用緊5600x b550m
如果想買5800x3d是否不智 (粒u想用多34年)
定係直接上am5會好啲?
淨係for 2k gaming (3070ti) 之後應該都會換埋卡
咁個4pin駁去邊
唔見有位插
你上面咪影咗有3個4pin頭vrm hs fan唔關事可以唔使理
想知可唔可以用埋黎駁扇
嗰啲一般用特殊頭唔通用
明白 唔該巴打
感覺無必要,5600x打機而家都無乜問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞