[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
你地覺得咩人工應該砌幾錢機?
例如10000, 15000, 20000, 25000組合黎講
有咩關係
我諗緊籍口買貴d
咁簡單啦
如果自己打機比例好高,一步到位4090 + 13900k +4k 120+ mon
單計粒u都值幾百未計底板
攞上網放左佢
平時鍵盤係經MON個USB HUB到用
間唔中要重開幾次MON 個鍵盤先通到電(著燈)咁
宜家插落一舊獨立既USB HUB到 試極都唔得
鍵盤好快閃一下燈跟住冇了
請問咁樣會係咩問題
咁若果想入 z790m ddr5
係咪
ASRock Z790M-ITX WiFi LGA 1700 DDR5 Mini-ITX
好過
PRIME Z790M-PLUS 同
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX LGA 1700 DDR5 Micro-ATX ?

我見淨係得 ASRock 有 2.5gb Ethernet

CPU 想行 13700k
想問下 i5-13500 + tuf 3060ti,650w牛夠唔夠推?

見佢寫750w建議
Gigabyte兩張4070 Ti
GeForce RTX™ 4070 Ti EAGLE 12G (rev. 2.0)

GeForce RTX™ 4070 Ti WINDFORCE 12G
其實有咩分別
垃圾 同 冇咁垃圾
技姦台灣賣最平,但成個品牌台仔狗也不屌
咁若果想入 z790m ddr5
係咪
ASRock Z790M-ITX WiFi LGA 1700 DDR5 Mini-ITX
好過
PRIME Z790M-PLUS 同
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX LGA 1700 DDR5 Micro-ATX ?

我見淨係得 ASRock 有 2.5gb Ethernet

CPU 想行 13700k + down volt
雖然決定左部新機要玩全白+RGB
但係仲十五十六緊顯示卡買4070ti定4090好
4090的話我諗住用asus
4070ti的話因為asus無白色所以諗住用msi
asus msi保養應該穩陣d?
白色顯示卡除咗少選擇之外
好驚買四大天王會出事
想問個list有無地方可以改善?

https://www.faroll.com/customize#MzY5Nyw1NDQwLDYwMzcsNjA5Nyw2MTc1LDY1NjMsNjcwOSw2NzkzLDY5MjgsNzE4OCw3MTg4
急問
本身電腦主版係b660m mortar
已經插滿兩個m2 slot
買左pci16轉M2 插左第3張m2 ssd上去
但電腦認唔到 賣pci16個個商家話主板唔支援pci16轉M2
想問有無解決方法
咁 on9 都講得出
你插條 m2 去塊板度先, 認到就唔關條 m2 事
一係你個轉插問題一係接觸不良. 可能吹吹個槽會好啲
順便問下你張轉插係咩型號
冒昩一問
部機長期長開
岩先想清下塵 之後開蓋吸完
就變左咁 開機之後就好似唔夠力 之後reboot

https://imgur.com/a/DYro60s

想問通常會係咩情況

Asrock B250
Antec neo450w brozen
I7 7500
Inno 1060 6GB
CORSAIR 8gb x2
我知啲spec好舊 但都想撻着拎返啲料先
利申 有熄機先吸 無水份係附近
淘寶一間叫山澤pice轉m2 寫明pice x16接口
唔該哂 食埋飯再搞
假設你無暴力對你部機
咁多數係塵 short circuit 左你部野
你啲 data 多數無事
名都改得衰過人
山寨
慢慢扶到訓低
無sudden shock
係咪要逐件逐件拆 之後再開機試
無架喇你好難 check short 左邊度
一係牛一係板你自己揀
下次砌個箱記得搵個有隔塵

我估板 牛無特別開出黎拆
其實有 係我太耐無清入面
諗住大掃除 清埋入面
點知就好似老人家咁一睡不起
r5 3600都唔值幾百 4790k值幾百?
intel cpu 係比較保值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞