[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
正經牌子500w完全無問題,gtr就不了
咁你最好問下確定係咪真係有貨,法奧好多嘢已經停產咗好耐都仲擺係度你i7既話就等埋14代好啲,多4粒e-core,應該係下個月出
14代i9=13代i9再超頻,所以全部都熱到不得了無一隻唔熱要出就一定係出14900k,kf/non-k/f嗰啲去到i9 level平嗰啲啲無乜意思,cooler既話水冷走唔甩,可以考慮下Lian Li Galahad II Trinity 360 Performance,目前最強性能aio,而且除咗block有啲啲rgb可以熄之外其他位都無rgb,4090既話msi唔建議,除咗suprim liquid/suprim(唔係suprim classic縮水版)之外其他全部都係垃圾,asus就性價比太低好貴,你問我我就最平pny 4090 $11999算數,平過嗰啲高階型號幾千蚊,性能差嗰3%根本feel唔到,而且仲0rgb啱嗮你
Lian Li Galahad II Trinity 360 Performance,目前最強性能aio

太耐無砌機, 太脫節, 想請教下

筆直 $10,000 - 15,000, 只係需要機箱同入面啲餡, 唔洗買mon或周邊
已經有一條2TB嘅 WD SN850x SSD.

會時不時執相, 打下啲唔太大食game (比如三國志), 就算打3A大作, 普通畫至中高畫質就OK (睇錢做人). Mon遲下可能會換隻4k. 打算用幾年, 因為懶搞硬件嘢, 所以穩定就好.

個箱唔想太大, 唔洗fancy發光, 但啲料唔好太差, 擺到1-2隻3.5吋harddisk就得, 塊版至少要4-6個USB port

麻煩咁多位
1. 而家啲水冷係講嗰啲廠出既一體式唔係自組嗰啲水冷,廠出嗰啲就有保養既,lianli呢隻好似係5年保,而家啲一體式水冷都好少話漏水出事既,不過都係建議過保養就換,因為本身性能都會有衰退,不過你i9 14代,唔用水冷用風冷都幾難壓,所以其實都無乜選擇
2. yes
3. pny唔算雜牌既北美賣咗好多年,係最近一兩年先有代理引入香港,佢有啲卡評價都唔錯,最緊要夠平
4. 底板既話今代msi其實麻麻,性價比一般,性能無乜突出甚至係比較差既但係當自己係asus咁定價如果你無品牌喜好或者中過伏blacklist咗某啲牌子既話我會純粹睇性價比揀,今期三大廠入面giga性價比好啲
不過14代啲底板廠會出z790 refresh,可以之後睇睇新板啲價錢再揀
唔該,咁等多個月再決定🙏
睇邊代,而家z790最控玩的確係giga
早D訂
3c都未必齊架喇九成都要你轉其他料
網店點delay你有眼睇 我諗油耳玩 drop shipping 唔 keep 死貨先咁平(同慢)
你買定料到時拎去 a shop 砌囉. 又或者自己砌. 其實唔難
$5xxx係咪因為係n年前既product個價一路無update呢個價optane都買到
係,h610都用得
你個價都好耐無updatessd而家頂級gen4 2tb都係$780,4tb都係$1700左右,類似咁你可以參考下

1 x [9月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (下週尾到貨)
價錢:$780

1 x [9月]ADATA LEGEND 960 MAX 4TB PCIe Gen4 x4 M.2 2280
價錢:$1,699

總計: $2,479
https://www.faroll.com/customize#NjU1Miw2OTU3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞