[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
唔覺有咩問題
而家我舊牛係850w,係咪都唔駛換
想問下14代轉插腳係咪要換曬新底板,新水冷?
唔使
Thx,最後一個問題,cable線係咪唔駛特別買,而家已經有兩個6+2 pin cable,係咪可以直插落4070Ti原裝既two pcie 8-pin 頭
唔使
舊牛既線夠用
之前好似有流出話唔換socket
都係一般電視櫃尺寸,深 44cm,濶 62cm,高 22cm,但後左右都應該要預留啲位俾部電腦散熱。
想問desktop用液體金屬係咪要打橫瞓平塊mb
直立會唔會漏出嚟
部機想升級玩到大作1080p全開高fps 唔洗光追都得

宜家個spec
Cpu i5-10400
老母板 Asus tuf gaming B560m-plus
火牛 Antec 750w HGC 750 gold
Display card GTX1660Ti
Ram 32gb
機箱 Antec NX410

有睇過心水會想換RTX 4060 / 4060Ti
如果淨係換display card
唔知夠唔夠做?

唔覺有問題
求中高階打機list $5000筆直左右 連機箱
3060仲抵唔抵買?

想問關於手提電腦借完俾同事後,

插電先開到電腦係電池壞左定setting 問題?

Windows11黎,如果壞想問有冇邊間推薦換電
Asus x507m黎
最穩陣就瞓平,同埋desktop cpu唔建議上液金,提升唔大
你會唔會考慮買啲普通直立箱跟住打橫擺入去例如呢啲
https://www.jonsbo.com/en/products/U4ProBlack.html
其實唔高要求 玩到apex啲fps gmae就滿足
咁我上面條link個部就夠曬做
1080p maximum 都有>150fps
想問下,外置SSD係咪已經完勝內置HDD?

用咗幾年HDD已經收皮
想請教下各位

我部機而家有C/D/E drive

可唔可以將E drive同C drive合併返?
我揀嗰隻箱應該最夾我個位,唔諗其他啦。
另外想問 14代cpu係唔係好快就會出?
係我就等埋先再砌過個list😅
咁ssd都會壞既不過你外置ssd同內置hdd都兩個usage好難比較wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞