[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
唔好啦個價太耐無Update,adata其實睇型號,legend 960max呢個型號暫時仲未換料,係smi controller+micron tlc,係0大陸料4tb ssd入面最平,你想走埋adata呢個牌子既話就msi m480 pro咯,同樣0大陸料
https://www.price.com.hk/product.php?p=588407
全部離地價未update而家ssd你當頂級gen4型號around $0.5/gb就得
最近想砌新女 但上網搵資料見到好似i記10月出14代u 係咪等埋佢出然後買平咗嘅13代好啲 定其實價錢都唔會跌好多 求指教
gen5效能唔算好理想但貴好多
同價買gen4 4TB好過
今次14代加價
13代未必跌好多同埋無咁快跌
網上有啲leaked benchmark 唔知堅定流啦 但大部分都係14代i9勁過13代i9少少 幾%左右
咁我本身都係想砌i9嘅 所以我諗無乜誘因令人想買14代多過13代 疊埋心水13代i9算
唔該晒
宜家AMD定Intel多人用啲?

以前聽講Intel platform啲chips好啲, 但唔知宜家係咪都係I記領先
gen5唔建議因為gen5實際效能同gen4差唔多但係熱好多網上有啲例子唔用風扇會直接熱到燒controller
而家有8200xmp ram,不過首先要粒u夠勁
咁一路都係Intel多人用既不過呢個價位amd抵啲,打機既話
想淨係換張display 卡上40系列 呢個之前砌左既list用唔用到40系既卡?
嚟緊好似Intel cpu同埋新一代display就出
好似唔爭在等多陣
唔覺有問題
不過2080要上4070以上先有意義
如果係4060/4060ti就無謂換
但4070ti以上就要考慮換埋隻牛
我後尾整左隻1000w牛 所以最好係4070 or 4080? 想部機頂到近排出啲game 星空全低1080p都得50幾fps 但用緊2k mon
咁視乎筆直4070ti起跳
想問咁如果換4070TI 或者4080邊隻牌子好呀
我覺得御三家MSI/Asus/Gigabyte都ok
其他只要唔係大陸牌子都可以考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞