[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
無拆都搞成咁
塊板應該有HDMI port?
Asrock B250
得DVI + VGB only
不要再說了
就係知部機年紀大會有手尾跟先唔最低限度咁吸下
點知就要拆EMOS 焗拆張卡

然後 就沒有然後了
想問吓打機時hand 咗最大可能係關咩零件事?

我玩機戰傭兵開頭唔知HDR 會咁傷display card , mon
玩咗幾日突然個HDR mode 變到勁暗
要熄咗先睇特返啲顏色

咁本身有用開個msi centre
見要更新bios 先run 到個program
就去dl 最新個version

直到早幾日
打完一場之後hold 一陣畫面冇做任何動作
隻game 就自己卡住咗沒有回應
彈埋game

想請教吓呢啲情況可以點做?
有巴打話供電俾GPU 可能唔夠都會彈game

1. 請講低Budget
15000左右

2. 電腦主要用途
打機 / 睇CAD

3. 個人需求
高畫質 玩Overwatch多
唔洗RGB

4. 現在或將會使用mon的類型
解依家2k 144
預之後會轉2k240

求各位指導
https://ca.pcpartpicker.com/list/3NkNQP
9000蚊港紙budget 主力用嚟用Ableton 間中打下機 求其用緊個full HD mon 呢條AMD list夠唔夠做
https://ca.pcpartpicker.com/list/yRpTBL
呢條用i5 平少少 最緊要係可以多工開幾廿條track 打機係次要
唔好叫我買Mac thank you
Cinebench 2024 result
1. 請講低Budget
25,000-30,000

2. 電腦主要用途
剪片/執相/打機

3. 個人需求
- 玩 Witcher3/Monster Hunter World/FF16流暢高畫質
- 預計3-4年內唔洗升級配件
- RTX4080/4090
- i9 CPU
- 良好散熱(有少少聲可接受,唔好吵到好似飛機起飛咁就得)
- 唔一定要玻璃/透明機箱
- 唔洗RGB
- 唔好咁大部機箱

4. 現在或將會使用mon的類型
- 用緊2k 1440p 144Hz
- 有預算會再升級

唔該晒各位
想問問各位師兄
有冇咩白色顯卡好推介?
本身想入手,3060 Ti Asus 白色嗰張
周街都冇貨 有冇咩好推介 2500-3500
多工 AMD
單一用途 煙條
新手想問下激活windows
去淘寶買key 同 就咁係cmd 入個d kms key 有咩唔同?
Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
Intel
$1,860

ASUS PRIME Z690-P D4 DDR4 ATX
ASUS
$1,819

[8月優惠]Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
Kingston
$499

[8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
Kingston
$555

ASUS Dual GeForce RTX™ 4060 Ti OC Edition 8GB GDDR6
ASUS
$3,199

[8月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
Thermaltake
$799

[8月特別優惠]ADATA VALOR AIR COMPACT 4風扇 ATX Case
ADATA
$399

Thermalright Frost Commander 140 CPU Air Cooler - Black
Thermalright
$499

[優惠]Phanteks T30 120mm Case Fan - 3 Pack
Phanteks
$630
$10,339

有無問題/或者有空間可以再平少少?
主要做文書機+剪下片
有時間會開低畫質玩DBD/ EURO TRUCK
換機會舊機唔夠力玩2077個DLC
打機1080P就夠,唔洗開光追/4K,會嘔
要求係風冷,風道要好/ 牛要夠力,最好多幾把勁既風扇
唔會怕嘈最怕熱壞
想問下主機入面有2隻HDD
可唔可以令到其中一隻HDD唔連電腦
就算中毒都唔會搞到隻HDD
要用個陣先連去電腦
Bios整唔整到?
有時啲資料唔想郁佢又唔想拆黎拆去
冇,next
底板轉B660/B760咪平d
隻風冷都無必要咁貴
火牛可以落650W
風扇好似多舊魚
巴打可唔可以幫我睇埋
我新手
1 x Intel®️ Core™️ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$1,860

1 x [8月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x Corsair VENGEANCE®️ 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 6000MHz C36 Memory Kit — Black
價錢:$880

1 x WD Black™️ SN850X 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x MSI GeForce RTX™️ 3070 VENTUS 2X OC 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$3,699

1 x Corsair RMx Series™️ RM650x — 650 Watt 80 PLUS Gold Fully Modular ATX PSU - 2021 Edition
價錢:$730

1 x Fractal Design FOCUS G ATX — Black
價錢:$420

1 x Noctua NH-U9S 92mm SSO2 U-Type Premium CPU Cooler
價錢:$450

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,517
打機用 講漏左
好的
多謝巴打
3070無貨可以換4060ti或者4070
AMD新卡77/78XT都好似ok
CPU cooler可以換隻平d勁d AX120/AG400之類
火牛其他牌子750W都買到
CPU想平可以13400F其實差唔多
Thank you Brother
火牛唔知邊隻會耐用 有無推介
金牌全模750W都係$700-800中間
大部分都ok
唔怕死可以用ggbyte
我個人推antec HCG不過我都好耐無update
4060ti 平過 3070差唔多成100鎂
求一個砌機list budget 大約2萬左近,成套想要白色為主,想要透明機箱,主要玩下3A大作(對馬/仁王/Diablo 4 /COD),display card 盡量要4090
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞