[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
轉成點先張list
唔好意思,想問問咁多位大佬華碩部ROG 16CH如果玩CS2 / GTA5 / FH5依幾類遊戲,夠唔夠力推4k mon?還是用番2k比較好?
行4080架? 4k夠呀
C:S2就難講 見d 官方片都夠膽2x fps
係4080,所以研究緊上4k定2k算
cyberpunk 4k開dlss應該有60fps以上嘅 還好啦
架機已買?好有信仰
我用用下電腦噠一聲 有啲啲燶味 自動關機
之後開電腦個mon 冇訊號冇反應 但部機仲識著
之後我換左張新既顯示卡入去 又用得返部電腦
咁姐係顯示卡壞?
定其他硬件嘢令到張顯示卡壞?
拆開爛卡搵下燒嘅源頭

如有保就唔好搞直接搵維修
你意思拆開顯示卡 睇吓張顯示卡燒咗邊?
張卡已經用左好多年 冇保
我依家最驚換左新卡 如果係其他硬件別壞 又會整壞我張新卡
驚咪搵人檢查下塊板
一係平平地執張2手平咭用住先
再買電腦先用新咭
又係49000?
利申:我唔係

壞機換顯示卡用到咪用住先
新卡有保驚閪
如果係其他硬件問題整死顯示卡多數係火牛
但火牛仲用到應該問題不大
年紀大,唔想晒時間比人砌

唔係呢部吓話
係 咪話好有信仰
出面砌部ROG“全家桶”應該都差唔多價
但我接受唔到俾到呢個價先得4080
無加多少少上4090呢個option
28k出面砌4090連埋mon都得
主要用嚟玩forza horizon 5, euro truck 同埋其他賽車game 效能想開中高 請問呢個list ok ? 

另外想問吓舊電腦轉過嚟使唔使買個新window ?
利申:電腦知識係0 唔該晒 budget我預~7k

Intel® Core™ i5-13400F

Gigabyte H610M H V2 DDR4 Micro-ATX
Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16

Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB

Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6
FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver

ARES ANUBIS RGB Tempered Glass ATX
DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
俾到差唔多30k仲行緊DDR4 RAM
今日開返隻2077 唔知係咪更新左d模組同光影
張3070溫度升到85度上 同埋得4x fps
係咪代表搞唔掂了? 以為可以頂到上5070

Btw 50系幾時出?
我買26.4,連keyboard & mouse,還好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞