[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
建議你單插要裝os既SSD先
裝完再插另一隻
唔好用 WD40
掂硬件前雙手掂 case balance charge 先
唔好用刷掃硬件, 用 compressed air
唔暴力好難出事
P12 Max, 唯一唔好係無 daisy chain
買完返黎裝埋,開心用緊
想問GALAX有冇鑊氣??

THANKS
無乜問題
乜u 如果係amd要暖番半個鐘先拆散熱
佢無整daisy chain 係因為p12 max 本身高轉 所以高 amp
你自己計番數每個插頭唔好 split 太多
https://www.arctic.de/en/P12-Max/ACFAN00280A
一把 0.29A 當你 header 1A 咁最多可以 3 把. 兩把實得既咁又
小弟本身係電腦小白,最近買咗部砌機
硬件如下:

CPU: Intel Core i5-12400F
GPU:Amd 7800xt
火牛:Bronze 750W 80Plus Bronze
Ram: 2x16
主機板:ASRock 華擎 H610M-HDV/M.2

裝咗win 11 & 最新嘅Amd驅動,驅動度好多嘢都係關閉,但係開call of duty warzone 2 就算用720p極低畫質平均得30-40 fps, 連個介面都load唔掂疾疾下,張gpu好似唔識發力咁,仲衰過我用ps4玩。我本身window gaming都已經set咗隻game用gpu高效能去推。
有冇人知個死因係咩
試下校2K以上+高畫質
試過一樣唔得
Down隻DDU係安全模式下剷driver reboot後再裝翻,唔得就down隻gpuz 開住game睇下邊part出事
其實香港買compressed air好撚貴
d扇而家都個拆出黎再用個化妝掃軟毛果d掃
依家用緊msi b760m mortar
諗住為咗唔想有將pcie轉sata 卡同熄cep,走去換msi mag z690 torpedo
會唔會有啲戇鳩
scythe gt3000
我用緊MSI Z790 Tomahawk wi-fi ddr4....咁佢個M.2 Slot用個扣....扣住個SSD.....問題就嚟啦....我最近買咗Solidigm(Intel) P44 Pro 1TB & ThermalRight HR-10 2280 Pro...我想問塊MB M.2 Slot嗰個扣夠唔夠力鎖住個SSD散熱...........Thx
想請教下咁多位巴打 最近打打下2077突然死咗機 之後就開唔翻
Check過發現係底板燒咗唔通電 但只係用咗一年多少少 己經拎咗去保養
部機砌好冇幾耐 啲USB位一用就好熱 用埋HUB都係咁 係熱到辣手個隻
仲會用用下自動reboot
係因為乜野原因導致燒底板??駛唔駛換埋其它零件?
SPEC :
CPU : I5-12400
Motherboard : MSI MAG B660M MORTAR DDR4
RAM : CORSAIR VENGEANCE 16GBX2
PSU : Antec NeoECO Gold Modular 650W 80Plus Gold
GPU : GeForce RTX™ 3060 GAMING OC 12G
Case : Antec P10 FLUX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞