[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(358) 4080S有驚喜 ?

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
yes,可以買呢啲一分2/3/4線將幾個同一個功能既風扇駁去同一個4pin,至於開機風扇全速轉正常,因為底板會self test睇下風扇嗰啲有無問題
如果3把駁落同一個4pin到會唔會有供電問題
會唔會容易燒左個4pin?
普通家用機箱風扇唔會,嗰啲幾千轉既server扇就有機會,唔使擔心既
唔該晒巴打
gigabyte aorus7300 $780(法奧)
msi m480 pro $799(飛馬)
兩隻都係phison e18 controller+micron 176層tlc+dram+5年保,算係平得嚟又比較穩陣既選擇,giga嗰隻跟個比較勁既heatsink,如果你塊底板無m.2 heatsink建議giga
兩邊都得,你塊底板頂同底都自帶heatsink,所以無所謂
星期日出咗黃金一轉
發現之前無為意到ap201個深度
原來擺唔落
最後決定轉用O11D Air Mini
不過有風道的問題想問問
我睇官網建議aio水冷要咁裝
藍色=入風 紅色=出風

1)無後風扇

之後睇youtube片見到其他裝法

2)加後風扇

3)加後風扇+側面改入風

想問邊個方案會好d?
我自己會揀前側入上後出
底部裝就入
不過底部裝都對溫度唔大影響
係為好睇多
想問點解會改做側入?
我諗法係前入側出嘅話
側出咪會將部份前入嘅空氣抽走
減弱咗成部機嘅入氣
想玩吓AI GEN 圖, 好似Stable diffusion 果啲,
唔駛好快幾秒一張, 係咪唔駛買咁勁, 搵張3060 12gb就得?
如果20系 / AMD6系又玩唔玩倒.
本身已有i5 11400 / Z590 / 16gb ram
想請教下巴打

如果我部電腦剩係駁出4K電視
打機我唔追求開到盡畫質
係咪都係叫需要4k 輸出?

因為黎緊想砌機打機,諗緊係咪要上到4070ti
(部steam deck 玩baldur gate去到第三章lag到想死
同玩starfield 都成日hang)
而家SD好似支援到AMD6000系
有16GB vram好過好多N卡
stable diffusion 16gb Vram 基本
若果淨係 gen j 圖唔 train model 唔玩 extension
直接 比錢用 google colab 有 16g Vram
建議最好點都輸出4k,打機lag寧願開dlss呢啲彌補翻個fps,畫面會好過開2k輸出4k

打3A大作多,有冇位要執執佢
無知一問,M板係咪都裝到落ATX箱
有無價錢,就咁睇麻麻地,唔建議用利民牛
$13000左右
有intel情意結
咁類似咁,可以參考下

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x Intel® Core™ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,399

1 x [9月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x [9月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black
價錢:$850

1 x [9月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (下週尾到貨)
價錢:$780

1 x PNY GeForce RTX 4070 Ti 12GB LED Verto 12GB GDDR6X
價錢:$6,199

1 x [9月優惠]Corsair TX-M Series™ TX750M — 750W 80 Plus® Gold Semi-Modular (砌機減$30)
價錢:$520

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,866
https://www.faroll.com/customize#MTQzMCw2MjA1LDYzODgsNjU1Miw3Mjk4LDczMjUsNzM1Nw
唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞