萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁都比你搵到部原裝
唔係原裝 係想換
佢就係鍾意cx30個size
加上無乜機會比人坐後座
Cx30/cx5靚好多
齋版係咪姐係i plus
依家最平得呢部
想佛系求架低咪2017 Mazda 5 higher/ Biante,有請pm
唔係,cx5 2.0,綠綠地色果部
有咩分別?最近先睇 唔係好識分
cx30 個尾窗好細,感覺唔係好睇到野咁
乜嘢I active功能都冇,勝在22個夠平
有錢冇掟洗咪搵誠力達
修正,打爆油缸可以行到 590 公里
我cx3 1.5打爆8xx
呢個純粹係錶板顯示,時高時低,我記得最低係 4 字尾。
冇得同其他人比較
個個揸法條路都唔同

我一至7每日齋highway都有塞唔塞車影響嗑
想請教咁多位ching
細佬部2019萬6對側鏡左鏡開得哂嗰時右鏡開唔哂 調番轉都試過 除左換同manual之外有冇其他拯救方法有見過人話斷大電睇下re唔reset倒 是咪真係work
Wd40
係咪向外反個鏡面射內側上面
你睇下YouTube片 好似係
thanks bro
撈到而家財政上算有啲根基,呢排Order咗架Dream Car 手波MX5 GT RS Softop。要等大約半年先可以交車,正好又有某啲私人原因我唔急住交收,等半年反而Perfect。

我就襯呢半年開始學習各種DIY,正好攞我架平平哋揸住十年嘅二手2008 Mazda 2嚟做實驗品,因為本身有碰撞過車身有明顯Damage加上車款都開始舊,所以用嚟DIY吸收經驗正好,有咩事都唔會心痛。

今個Weekend就DIY Headlight Restoration。
Before:

After:

事緣我係DIY Cabin Filter先,買咗新嘅Filter,睇YouTube 示範唔覺得難,拆果陣亦好容易。但裝果陣要對啱位就真係好血尿。因為個Filter係兩片裝設計,仲要係個Clutch旁邊個位又窄又唔就手,我On99咁搞咗成粒鐘,對極都唔啱位
跟住死死哋氣攞去俾附近嘅Mechanic裝。肥佬一個,佢7分鐘搞掂咗但都屌囇鬼因為個位好窄好難搞。Mechanic收咗我$80AUD安裝費。跟住我問兩個Headlight幾錢,佢報$250AUD。諗落有啲貴,但亦唔係單純錢嘅問題,係我好想DIY當一種學習。
於是就走去買咗套Kit,全部加埋洗咗$100AUD左右,而且套Kit仲可以用幾次。

預咗兩枝清水但發現其實唔係好洗咁多。新手難免有少少蝦碌。睇YouTube教學好多人都先用各種Sand Paper+清水Sand一輪,再加清潔劑刷,最後抹乾再噴UV Coating。
而我套Kit入面就有兩塊Cleaning Pad,一枝清潔劑同同UV Coating噴劑。開頭以為係清水+Pad刷一輪,第一盞燈清水刷咗一輪真係好多黃色污漬,根住用佢啲Cleaning Material落自備嘅Microfibre布再刷。刷完一輪後感覺好似唔係好啱,睇真啲個說明先發現套Kit根本預我直接將啲清潔劑落佢塊Pad嚟刷。不過冇所謂,小問題無傷大雅,而且清水刷一輪亦不致於mistake只係囇咗啲氣力,於是跟指示再刷一輪然後分別落兩層Coat,大功告成。Not Perfect但絕對係Much Better同埋係一個Valuable Experience,感覺又學識一樣嘢。

另外順便換埋條天線,N年前洗車整斷咗,順便換埋。就咁扭出扭入冇乜好講。

架手波Mazda 2揸咗剛好十年,由菜鳥到而家好熟手,都諗住留住架車多一陣。念舊之餘畢竟MX5得兩個坐位,有時都需要4坐位就Come in handy。但到時要養多架車又有額外成本,所以乾脆整翻好佢,下星期連車身都送修埋,然後擺上Uber Share等人租,唔求賺錢,只求每年呢架嘢收支平衡,咁就已經當賺咗,我仲有各種Maintenace嘢等住試 直到我同條女日後搬去間大啲嘅屋有Lock Up Garage果陣,佢就應該會買掃把佬WRX(佢會揀呢架好大程度都係受我影響,我手波癮太深同埋WRX都付合我哋其它需求),不過都係若干年後嘅事,到時就應該平平哋放咗架Mazda 2。

落訂MX5過程中都喺顏色同Base Model vs Top Model之間掙扎咗好耐。細節有人想知先再講。

題外話,因為據說2026年MX5要轉EV,所以呢代MX5係末代棍波,所以想買嘅最好盡快考慮。雖然唔知會唔會出末代特別版,但我唔打算再等了
聽講細車響car next door唔係太受歡迎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞